Nöje

En god kaka från Österbotten i Finland

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#143
Lästid 1 min

Sitter du hemma på grund av att du uppvisat symptom och behöver självisolera dig eller för att du tillhör en riskgrupp och därför tar det säkra före det osäkra? Då kan du behöva tips på saker att göra för att fylla ut dagarna. Här är ett recept på en god kaka du kan baka!

Citron- och kvargkaka

Ingredienser
12 dl vetemjöl
4,5 dl socker
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
375 g smält smör

Till fyllningen
3 ägg
2,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Ca 600-700 g citronkvarg
Rivet skal från 2-3 citroner och ca 1 dl saft

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser och det smälta smöret till en deg.
3. Ta hälften av degen och klappa ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna så att hela botten täcks.
4. Dags för fyllningen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i kvarg, vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Rör om. Bred ut fyllningen över hela kakan.
5. Smula ut resten av degen över hela kakan. Klappa inte!
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
7. Lycka till!

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.
×