Hörby

Hörby kommun får föreläggande från Arbetsmiljöverket

Kommunen måste lösa arbetsmiljöproblemen - eller betala vite

SD-styret i Hörby har hamnat i blåsväder. Foto: Jorchr / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Agneta Björk
Publicerad i
#143
Lästid 2 min

Arbetsmiljöverket har nu krävt att SD-styret i Hörby kommun ska vidta åtgärder för att lösa den konflikt som pågår mellan kommunen och flera fackförbund.

I mitten av februari anmäldes Hörby kommun till Arbetsmiljöverket av fackförbunden SSR, Saco och Vision. Facken anser att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på kommunledningsförvaltningen orsakar psykisk ohälsa. De talar även om upprepade kränkningar av medarbetare. Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i Hörby i februari och nu har myndigheten kommit med sitt beslut.

Enligt tidningen Dagens Samhälle står den nu klart att kommunen kommer att få ett s.k. föreläggande. Detta betyder att kommunen måste vidta åtgärder för att lösa problemen inom en viss tid. Sker inte detta måste kommunen betala ett vitesbelopp.
– Vi går vidare med två av kraven från skyddsombudet, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö till Dagens Samhälle.
– Arbetsgivaren ska undersöka och riskbedöma arbetsförhållandena utifrån organisatorisk och social arbetsmiljö. Man ska också vidta åtgärder kring hur medarbetare ska prioritera vid arbetstoppar.

Hörby styrs av Sverigedemokraterna, som är kommunens överlägset största parti, tillsammans med Moderaterna. Enligt en granskning av HD/Sydsvenskan har ett tjugotal högre chefer slutat sedan det nya styret tog över. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) anser att kritiken är orättvis och att det inte är konstigt att så många chefer slutat. Enligt Cecilia Bladh in Zito beror detta till stor del på att styret vill gå från fyra förvaltningar till en.  Hon säger också att den politiska ledningen tar anmälan till Arbetsmiljöverket på största allvar. Styret i Hörby har också gått med på att låta företagshälsovården göra en utredning av arbetsmiljön på kommunledningsförvaltningen.

Akademikerförbundets ordförande Heike Erkers har gjort mycket skarpa uttalanden om styret i Hörby. Nyligen skrev också ordförandena i samtliga 21 Sacoförbund en debattartikel i Aftonbladet där de menade att ”gränsen passeras när politiska företrädare, som i Hörby; går ut och angriper fackliga företrädare som protesterar mot dåliga villkor i kommunen”.

Hur svarar SD-kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito på detta? Hon tycker att det är ”tråkigt”…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.