Internationellt

Trump ställs mot Biden i presidentval som överskuggas av coronapandemin

"Sleepy Joe" Biden blir, om inget oförutsett händer, Demokraternas motkandidat mot Trump i höstens presidentval. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Erik Amnell
Publicerad i
#144
Lästid 3 min

Onsdagen den 8 april meddelade Bernie Sanders att han avslutar sin valkampanj. Skälet uppges vara utbrottet av Coronaviruset. Bernies kampanj hade även börjat svikta efter att han förlorat mot Joe Biden i bland annat Michigan och Florida. Sanders avslutade kampanj innebär att vägen i praktiken är fri för Joe Biden att bli vald till Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli. Biden ställs i så fall mot Trump i presidentvalet den 3 november.

Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, har blivit kraftigt motarbetad av etablissemanget inom det demokratiska partiet. Dessutom meddelade nästan samtliga kandidater som hoppade av primärvalen att de skulle ställa upp bakom Joe Biden. Sanders hade även svårt att nå ut till mörkhyade väljare, till skillnad från Joe Biden (som var vicepresident till Barack Obama), vilket är mycket viktigt för en framgångsrik demokratisk presidentvalskampanj.

Enligt Sanders själv innebär inte det abrupta slutet på kampanjen inte lika med ett avslut på hans politiska budskap. Han har förhoppningar om att Joe Biden kommer att främja förslag gällande bland annat sjukvården i USA som Bernie Sanders stödjer. På detta sätt hoppas Sanders att en del av hans politiska budskap gör ett avtryck i det amerikanska samhället trots att han avgår som presidentkandidat. Detta måste dock klassas som fromma förhoppningar mer än något annat. Biden måste t ex först vinna över Trump.

Och detta, att faktiskt bli vald till president, är troligen den svåraste utmaningen för Biden. Under svåra krissituationer, som den vi just nu befinner oss i, stiger ofta förtroendet för den sittande presidenten. Trump åtnjuter idag ett större förtroende än någonsin. Det har även rests frågetecken kring om Bidens hälsa håller för en presidentvalskampanj – och för rollen som president därefter. Detta då Biden uppträtt märkligt, glömt bort ord och blandat ihop siffror i samband med offentliga framträdanden.

Samtidigt finns det minst två skäl som talar emot att Trump blir omvald till president. Det råder osäkerhet hur Coronapandemin (och möjligen Trumps hantering av den) kommer att påverka förtroendet för honom på sikt. Pandemin har redan slagit hårt mot USA:s ekonomi. På tre veckor har 16,8 miljoner amerikaner anmält sig som arbetslösa. Detta saknar motstycke i USAs historia. För några få veckor sedan kunde Trump skryta med de lägsta arbetslöshetssiffrorna i USA sedan slutet på 1960-talet. Den stigande arbetslösheten kommer att blottlägga de väldiga hålen i de sociala skyddsnäten i USA. Därmed finns det goda skäl att anta att coronapandemin kan underminera Trumps chanser till att bli återvald som president.

Opinionsmätningarna visar just nu att Biden leder över Trump. Enligt en mätning från Real Clear Politics skulle Trump erhålla 43 procent av rösterna medan Biden skulle erhålla 48.9 procent om det var presidentval idag. Samtidigt måste vi komma ihåg att Hillary Clinton ledde i opinionsmätningarna inför valet 2016 – men det var Trump som valdes. Trump har haft vind i seglen under en tid men läget just nu ter sig betydligt mycket mer osäkert än tidigare. Samtidigt kan coronapandemin innebära att ”landsfader Donald” tar hem spelet även 2020.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.