Inrikes

Även segregerade bostadsområden måste skyddas mot coronasmittan

Tensta, ett av de segregerade bostadsområden som drabbats hårt av coronasmittan. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#144
Lästid 2 min

Den 6 april presenterade Region Stockholm siffror på antalet bekräftade fall av Covid-19 i Stockholm uppdelat på kommun och stadsdel. Siffrorna bekräftade farhågorna om att coronasmittan fått stor spridning i de trångbodda och invandrartäta förorterna kring Järvafältet.

NyA har tidigare rapporterat om att antalet döda av coronaviruset bland utrikesfödda har varit oroväckande högt i förhållande till hela befolkningen enligt anställda vid sjukhus i Stockholm. Siffrorna som Region Stockholm redovisade överensstämmer med deras bild av läget.

Flera invandrartäta områden var kraftigt överrepresenterade i statistiken:

Rinkeby-Kista 47 fall per 10 000 invånare
Spånga-Tensta 37 fall per 10 000 invånare
Sundbyberg 24 fall per 10 000 invånare
Övriga stadsdelar som högst 17 fall per 10 000 invånare
Snitt Region Stockholm 13 fall per 10 000 invånare

Siffrorna gäller bekräftade fall den 6 april. Källa: Region Stockholm

Bostadsområdena med högst andel coronasmittade i Stockholm hör till några av stadens mest segregerade. I dessa områden är trångboddhet vanligt, likaså att familjer bor och umgås över generationsgränserna. Dessa områden präglas också av en sämre allmänhälsa bland befolkningen. Åratal av misslyckad integrationspolitik gör att många boende i dessa områden har dåliga språkkunskaper och står långt ifrån det svenska samhället.

Det dröjde länge innan Region Stockholm insåg att de behövde gå ut med information på andra språk än svenska – och inte bara i tryckt form utan även i form av Youtube-videor. Ett snabbare agerande, utan politiska skygglappar, hade kunnat rädda liv i Stockholms utsatta förortsområden.

Denna typ av segregerade bostadsområden finns även i bland annat Malmö, Göteborg, Uppsala och Örebro. Politisk korrekthet och ovilja att erkänna integrationsproblemen får inte stå i vägen för att skydda de boende i utsatta bostadsområden från coronasmittan.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.