Kultur

Marken – av David Väyrynen

Foto: Teg Publishing
Frank Pettersson
Publicerad i
#145
Lästid 3 min

Den här boken fick mig att tänka: Ja, så här är det att vara norrlänning, arbetare och uppvuxen i ett litet samhälle. Just så här tjurig, stolt, vänlig, arg, svag, stark.Boken är en samling texter med poesi, talesätt, uppmaningar, samtal, dödsannonser och mycket annat.

Gemensamt beskriver texterna livet genom en norrbottnings ögon. Det är liv och död, arbete och vila, barndom och ålderdom. Det är texter som både i språk och innehåll är färgade av författarens hemvist; Hakkas i Gällivare kommun.

och om nu nån undrar hur mycket salt det ska vara så börjar jag hälla nu och slutar nu

när man var grabb ville man ju bli nå annat har för mig det var pilot jag tänkte men nu jobbar man som svetsare och det är ju inte samma men nå finns det likheter jag skäms då inte och trivs med jobbarkompisarna och det så nå är man ändå rätt nöjd

En del av boken är återkommande listor med regler kring hur livet bör levas. Det är förbud och påbud – kloka, roliga, sanna. Allt eftersom formar listorna en livsfilosofi. En syn på livet många av oss som växt upp i Norrland känner igen oss i. Men också en livsfilosofi som många arbetare i södra Sverige känner igen. Ja, kanske även arbetare i USA, Tyskland, Irak och Kina.

 • Förbud mot att se svårigheter som något som bara händer en själv
 • Påbud om att ge någon som inte uppfyllt ett löfte en andra chans
 • Påbud om att vara den som stiger åt sidan vid möte i trånga passager
 • Påbud om att inte låta sig utnyttjas av de välbärgade långväga ifrån
 • Påbud om att skaffa barn, i den mån det är möjligt och önskvärt.
 • Påbud om att alltid lämna tillbaka verktyg man har lånat
 • Förbud mot att fiffla med en arbetares lön
 • Förbud mot att slarva med lunchrasten
 • Påbud om att passa arbetstider utan att gå till överdrift
 • Påbud om att minnas att skattefinansierat alltid är bättre och ärligare än sponsrat
 • Förbud mot att tro att det räcker med att använda sin medborgerliga rösträtt
 • Förbud mot att en berusad folkvald fattar politiska beslut
 • Förbud mot att tvinga äldre att förlänga livet med medicin och överdrivet hälsosam kost

Sammantaget är det 613 regler – en detaljerad livsfilosofi!

Även kärleken och maten har sin plats. Naturligtvis finns en lovsång till palten, som ”genom sin rejäla karaktär försätter arbetaren i ett temporärt återhämtningsläge”. Ett återkommande tema i flera texter är längtan hem hos alla de som tvingats söderut i sökande efter jobb. Storstans, eller kanske medelklassens, (misslyckade) försök att förändra norrbottningen, eller kanske arbetaren, till en nöjd vindrickande konsument av finkultur finns också med.

Flera texter berör ilskan över hur samhällets goda sidor har vridits sönder. En ilska över att allt kommersialiserats, över socialdemokratins svek, över bossvälde och strejkbryteri. Boken kanske överromantiserar byns sammanhållning. Den kanske saknar förståelse för alla de som flytt ensamheten i byn och trivs med sina nya arbetskamrater i ”storstan”. Men det boken ger, är en sällan beskriven bild av människorna som skapats av den unika blandning som skett i Norrland – av småböndernas ensamma gnetande och arbetarnas insikt om behovet av kollektivt agerande.

 • Påbud om att vårda vetskapen om strejken som kollektivets främsta vapen
 • Förbud mot att lägga över allt ansvar på strejkkommittén
 • Påbud om att göra allt för att arbetarna på längre sikt skall skaffa sig sin rättmätiga del av makten och vinsterna

Man kan inte annat än hålla med! 

En sista mening ur boken. Den kommer från en dikt ”Det räcker inte med att Granhult börjar”. Den handlar om en strejk:

inte är det lugnet och ron som för utvecklingen framåtutan det är att den ena jäveln ger med sig

Läs boken – den kommer att förgylla ditt liv!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.