Tierp

Moderaternas ordförande i Tierp polisanmäld – misstänks ha brutit mot tystnadsplikten

Kopia på polisanmälan mot Emma Lokander för brott mot tystnadsplikten.
Tomas Westerström
Publicerad i
#145
Lästid 2 min

Moderaternas ordförande i Tierp, Emma Lokander, är fortsatt i blåsväder. En förundersökning har inletts mot Lokander gällande brott mot tystnadsplikten.

Vi skrev om Emma Lokander, som även är ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen samt ersättare barn- och ungdomsutskottet i Tierp, i förra numret av NyA. Då handlade det om Lokanders minst sagt makabra uttalande om de äldre under coronapandemin: ”Vi kanske borde putta ut de sjuka och äldre för att göra processen kort?”

Nu är alltså Emma Lokander misstänkt för sekretessbrott, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. Utredningen är sekretessbelagd, men NyA har läst den anmälan som lämnades in till Polisen den 9 april. Misstanken handlar konkret om en händelse som, enligt polisanmälan, inträffade den 24 mars. Lokander ska ha brutit mot sin tystnadsplikt i egenskap av politiker för Tierps kommun genom att berätta för en annan moderat politiker om ett sekretessbelagt ärende på socialtjänsten. Vi kommer att återkomma i ärendet när skuldfrågan är avgjord.

Nyhetssajten The Local News (TLN) har gjort en djupare granskning av Emma Lokander och visat att det inte är första gången hon hamnat i blåsväder. Enligt en dom i Uppsala Tingsrätt 2012 blev hon anklagad och avskedad för att ”grovt åsidosatt sina åligganden mot bolaget och dess bolagsmän genom att i strid med sin lojalitetsplikt mot arbetsgivaren sprida ut rykten om bolagsmännen och deras hemförhållanden”.

TLN har också avslöjat att Emma Lokander, på sin Facebooksida, har anklagat företagare i Tierp för att vara oligarker samt kallat det tidigare S+MP-styret för ”järnridån”, dvs jämfört dem med de f.d stalinistiska styrena i Sovjetunionen och Östeuropa.

Alla som kandiderar till förtroendeuppdrag för Moderaterna skriver på en kandidatförsäkran där det bland annat står att den som skriver på ska vara ett gott föredöme och iaktta god moral. Dessutom skriver kandidaten under på att ta en ”time out” om denna blir föremål för en rättsprocess som riskerar att undergräva förtroendet. Någon sådan ”time out” har såvitt vi vet inte tagits.

Enligt anonyma källor som TLN talat med pågår en maktkamp inom M i Tierp, där flera tunga namn anser att Lokander skapar oreda i partiet. Frågan är hur länge hon får vara kvar?

Länk till TLN:s granskning finner du här: https://tln.se/nyheter/politiker-i-tierp-polisanmald-lackt-sekretessbelagda-uppgifter-fran-socialtjansten-4510/

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar