Internationellt

Coronaviruset blottlägger bristerna i den amerikanska krisberedskapen

Anthony Fauci, direktör vid USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, håller tal. I bakgrunden president Trump. Foto: Vita Huset
Erik Amnell
Publicerad i
#145
Lästid 4 min

Coronaviruset hade sitt ursprung i Kina. Under mars månad förflyttade sig virusets epicentrum till Europa. Den 20 januari rapporterades det första fallet i USA. Sedan dess har spridningen i USA ökat lavinartat. Tecknen på att det amerikanska samhället inte klarar av att hantera pandemin växer.

I början av mars publicerade den amerikanska journalisten Anne Applebaum en tidningsartikel i The Atlantic. Applebaum beskrev USA:s situation inför coronapandemin på följande sätt:

”Vad händer om det visar sig, och det kommer det nästan säkert att göra, att andra länder är långt bättre än oss på att klara av en sådan här katastrof? Se på Singapore, som omedelbart skapade en app som fysiskt kunde spåra alla som befann sig i karantän och som energiskt kartlade alla som haft kontakt med personer som bekräftats smittade. Se på Sydkorea, med sin stora kapacitet att testa. Se på Tyskland, där förbundskansler Angela Merkel talade ärligt och öppet om smittan – hon förutsåg att 70 procent av tyskarna skulle smittas – och det ledde inte till en finansiell krasch.

USA, som sedan länge vänt sig vid att se sig självt som det bästa, mest effektiva och mest högteknologiska samhället i världen, är på väg att få lära sig att kejsaren är naken. När folks liv står på spel är vi inte lika bra som Singapore, Sydkorea eller Tyskland. Problemet är inte att vi ligger efter teknologiskt. Problemet är att den amerikanska byråkratin – och det föråldrade, inskränkta och illa omtyckta federala styret som den utgör en del av – inte längre klarar av att hantera de utmaningar som vi möter under 2000-talet. Globala pandemier, cyberattacker, informationskrig – denna typ av hot kräver alla motiverade och högutbildade byråkrater; ett sjukvårdssystem som innefattar hela befolkningen; kommunala skolor som lär eleverna att tänka både djupt och flexibelt, och mycket mer”.

Applebaum ger sedan en rad exempel på bristerna i USA:s krishantering. Ett exempel är forskaren Helen Y. Chu, som redan i januari påbörjade undersökningar för att mäta coronavirusets eventuella utbredning i Seattle, Washington. Men tjänstemän både på delstatsnivå och federal nivå försökte hindra hennes utredning och Chu fick inget tillstånd att fortsätta undersökningen. En tid senare fortsatte Chu med undersökningarna ändå och fann att en tonåring i Seattle ådragit sig viruset efter en resa. Ytterligare försök att undersöka virusets utbredning gick dock, som tidigare, långsamt. Konsekvensen blev att spridningen av viruset både blev svårare att mäta och att förhindra.

Solljus och desinfektionsmedel

Applebaum visar också på bristerna i president Trumps initiala hantering av viruset. Trump var exempelvis emot att transportera smittade amerikaner till en hamn i Kalifornien eftersom det kunde göra att virusets utbredning blev känd bland allmänheten, samt, att Trump enligt eget uttalande ville undvika att siffran för antalet smittade framstod som hög.

Trump har sedermera varvat uttalanden som uttrycker krismedvetenhet med påståenden som är helt uppåt väggarna. I april höll Trump ett tal från Vita Huset där han påstod att det finns ett ‘’växande stöd’’ inom forskningen som pekar på att solljus och injicering av desinfektionsmedel in i lungorna kan minska spridningen av viruset! Efter talet sågades Trump av experter inom folkhälsa i USA. Efter kritiken gjorde Trump en 180-graderssväng och hävdade att uttalandet om solljus och desinfektionsmedel handlade om ”sarkasm” och att retas med journalister (New York Times, 24 april).

Demonstranter beväpnade med automatvapen

Runt om i USA pågår dessutom protester mot de nedstängningsåtgärder som en rad delstater vidtagit för att försöka stoppa smittspridningen. En sådan delstat är Michigan, som har drabbats mycket hårt av coronapandemin. I skrivande stund har drygt 4 500 dödsfall rapporterats i Michigan. Delstatens guvernör har utfärdat mycket strikta sociala restriktioner i syfte att stoppa spridningen av viruset. Restriktionerna har lett till protester. Den 1 maj hade ett hundratal demonstranter från gruppen ”Michigan United for Liberty” samlats utanför stadshuset i delstatshuvudstaden Lansing för att protestera mot restriktionerna. Några var beväpnade med automatvapen. De beväpnade demonstranterna förflyttade sig sedan in i stadshuset där de krävde att få komma in i själva mötessalen – med automatvapen och allt! President Trump skrev dessutom ett twitterinlägg med orden ”LIBERATE MICHIGAN” (befria Michigan) i samband med demonstrationen, vilket i vissa medier har tolkats som ett stöd för de beväpnade demonstranterna. Många av de som protesterar mot nedstängningen av samhället är Trump-väljare.

Det finns många fler exempel på tendenserna till sammanbrott för det amerikanska samhället när det gäller hanteringen av coronapandemin. Med denna artikel inleder vi en serie där vi kommer att göra en djupare analys av hur världens största ekonomi och mäktigaste militärmakt, USA, hanterar coronapandemin.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.