Det går inte bara att baka goda bullar och kakor hela tiden. Här kommer därför ett recept på ett riktigt gott och hälsosamt bröd som du kan baka om du sitter hemma i coronatider.
Receptet är enkelt och ger ungefär 15 småbröd.
Ingredienser
1 dl torkade tranbär
1 dl linfrön
1 dl vatten
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
25 g jäst
ca. 7 dl siktat dinkelmjöl
1 msk honung (kan uteslutas)
Gör så här
1. Blanda tranbär och linfrö och häll på vattnet.
2. Värm mjölken till 37°.
3. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken.
4. Tillsätt tranbärsblandningen, salt och resterande mjölk.
5. Blanda i mjölet lite i taget. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225°.
7. Ta upp degen och forma till bullar. Klipp ett kryss med en sax.
8. Lägg dem på en plåt och låt jäsa under handduk i ytterliggare 30 minuter.
9. Pensla med mjölk och grädda ca 12 minuter eller tills de fått fin färg.