Lokalt och insändare

Coronapandemin leder till inställda operationer

Vecka 19 hade 44 000 operationer ställts in till följd av coronapandemin. Foto: Arseny Togulev / Unsplash.com
Marika Atlegrim
Publicerad i
#146
Lästid 1 min

Mellan vecka 11 och vecka 19 har 44 000 operationer i hela landet ställts in till följd av coronapandemin. Då operationskön redan tidigare var på 113 000 personer, har vi idag alltså en kö på 157 000 människor samtidigt som allt fler kommer till varje ny vecka.

För samhället innebär de här nya vårdköerna betydligt mera sjukskrivningar, och för drabbade individer innebär det ett ökat lidande. Dessutom ökar risken för komplikationer och psykisk ohälsa. En avbokad operation kan leda till, förutom besvikelse, att antalet hjärtinfarkter blir fler och sjukskrivningstalen blir högre och rehabiliteringstiden blir längre.

De väldiga och växande vårdköerna understryker, med all tydlighet, följande: Då vi når full kapacitet igen, kommer det att krävas: en rejäl extrasatsning för att ”beta” av kön!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.