Slagserien

Pumor, vodka och handskakningar

Slagserien i nummer 146

Ett par boxningshandskar
Veckans Nyheter
Publicerad i
#146
Lästid 2 min

En köttfärgad puma i plast

Foto: Fredrik Larsson / Umeå kommun

▶ Metoo-rörelsen spelade en viktig roll i att uppmärksamma att många kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på jobbet. Rörelsen kulminerade under 2017-2018 och verkar därefter ha ebbat ut. Många har försökt använda rörelsen för att framhäva sig själv. I Umeå köpte kommunen in en jättelik röd puma som sedan ställdes upp mitt i centrala stan. De styrande i kommunen fick sina ”fifteen minutes of fame”. Bland umeborna var entusiasmen ”måttlig”. Rent estetiskt ser puman, med sin köttigt röda färg och glansiga yta, mer ut som en stor flådd katt. Notan på en halv miljon rimmade illa med kommunens ekonomiska svårigheter.

Och såhär i pandemitider kanske det hade passat bättre med en panda…

Puman fick sig en rejäl kyss

▶ Nu har metoo-puman i Umeå råkat ut för en olycka. Den 2 juni ”råkade” en skylift kollidera med puman. Svansen gick av och den tre meter höga stålställningen som puman vilar på fick sig en rejäl knäck så hela ställningen lutar.
– Den har fått sig en rejäl kyss, kommenterade kommunens biträdande kulturchef händelsen.
Att återställa konstverket kan ta lång tid. Själva puman måste troligen gjutas om. Stålställningen går ned tre meter i marken. Ska den repareras måste torget grävas upp.

Nej, nu finns chansen att ta bort den flådda katten från torget. Och sätta dit en pandemi-panda istället…

Vodka och bastu mot corona

▶ Vi har upprepade gånger tagit upp om hur Donald Trump tagit sig an coronapandemin. Men det finns fler politiska ledare som har haft mer eller mindre goda råd om hur viruset bekämpas. Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko har kallat de åtgärder som andra länder infört för ”galna”. De enda rekommendationer han gett sina medborgare är att dricka fem centiliter vodka om dagen – så länge dessa inte intas under arbetstid. Han uppmanar också vitryssarna att ta en bastu med jämna mellanrum för att stävja viruset.

Kanske en ”kvällscombo” bestående av vodka och bastubad…

Boris Johnson skakade hand

▶ En annan politisk ledare som stuckit ut under coronakrisen är den brittiske premiärministern Boris Johnson. Den 3 mars stoltserade Johnson med att han ”skakar hand med alla”, trots risken för smittspridning. Ett par veckor senare testades Johnson positiv för coronasmittan och den 5 april blev han inlagd på sjukhus, där han bl a fick behandling med syrgas.

Så kan det gå när man inte kan hålla händerna i styr…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.