Internationellt

Dödsstraffet för att byta religion avskaffas i Sudan

Demonstranter i Sudan, augusti 2019. Foto: Voice of America
Staffan Marklund
Publicerad i
#147
Lästid 4 min

Brottet ”apostasi”, att lämna sin religion och i sammanhanget specifikt att lämna islam, kommer inte längre medföra dödsstraff i det nordafrikanska landet Sudan. Det skrev Humanist International i mars.

Mohamed Hassan Arabi, representant för landets övergångsregering, har meddelat att lagen kommer ändras radikalt. Istället för att straffa de som lämnar islam, kommer det nu att införas en ny typ av förtalslagstiftning där det blir straffbart att anklaga andra för att ha konverterat från tron. Ändringen har ännu inte röstats igenom av landets lagstiftande församlingar.

Sudan har tidigare uppmärksammats internationellt för sina strikta religionslagar. Dessa har främst drabbat den icke-muslimska minoriteten. Men även muslimer har drabbats av de hårda lagarna. År 2015 åtalades 25 muslimer för att ha lämnat islam. Detta då de valt att praktisera en annan variant av tron än vad regeringen ansåg vara korrekt. De bekände sig till något som kallas för ”Koranism”. Koranister inkluderar inte haditherna (berättelser om profeten Muhammeds uttalanden och gärningar) som andligt rättesnöre, utan erkänner enbart Koranen som legitim religiös urkund.

De strikta religionslagarna var ett resultat av att Omar al-Bashir, diktatorn som styrde Sudan mellan 1989–2019, drev ett projekt för att islamisera lagarna i Sudan. Al-Bashir sa sig inte vilja höra talas om mångfald, utan menade att ”Sudan är ett islamskt och arabiskt land”. Omar al-Bashir störtades av en folklig rörelse 2019. Proteströrelsen började ursprungligen som en reaktion mot stigande mat- och bensinpriser, för att sedan övergå till krav på demokratisering. Det genomfördes bland annat en rad sittstrejker mot diktatorn. Pressade av proteströrelsen avsatte delar av militären till sist al-Bashir och öppnade för en, om än skakig, övergång från militärdiktatur till demokrati.

Det är mot bakgrund av denna proteströrelse som förändringen av apostasi-lagstiftningen ska ses. Reformen kommer i kölvattnet av att landets justitieminister, Nasredeen Abdulbari, åtagit sig att modernisera Sudans rättssystem. Som led i moderniseringen har redan piskstraffet avskaffats.

Fakta om Sudan

Befolkning: 45,6 miljoner
Huvudstad: Khartoum
Styre: Provisorisk regering, dessförinnan diktatur sedan 1989
Religion: Sunnimuslimer (88 %), sufister (5 %), andra muslimska riktningar (2 %), koptiskt kristna (1,5 %), afrikanska stamreligioner (1,5 %), övriga (2 %).
Språk: Officiella språk är arabiska och engelska. Andra större språk är beja och tigre. Det finns även över 100 mindre språk i Sudan, varav nubiska och fur är de största.

Fakta om massprotesterna i Sudan 2018-2019

■ Den sudanesiske diktatorn Omar al-Bashir störtades av en folklig proteströrelse 2018-2019. Al-Bashir hade styrt landet sedan 1989, då han kom till makten genom en militärkupp. Den Internationella brottmålsdomstolen i Haag har vid upprepade tillfällen anklagat al-Bashir för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten för den sudanesiska regeringens agerande mot minoritetsgrupper i Darfur-provinsen.

■ Proteströrelsen mot al-Bashir inleddes den 19 december 2018 genom att demonstrationer bröt ut i en rad större sudanesiska städer. Protesterna riktade sig till en början mot stigande priser på mat och bränsle. Den utlösande faktorn var att priset på bröd tredubblades. Protesterna kom dock snart att även resa krav på regeringens och presidentens avgång.

Ett tåg med demonstranter som rest 300 km från staden Atbra till huvudstaden Khartoum.
Foto: Osama Elfaki (CC BY-SA 4.0)

■ Omar al-Bashir besvarade proteströrelsen genom en brutal repression. Polis och säkerhetsstyrkor sköt tårgas och gummikulor mot demonstranterna, och på vissa håll användes även skarp ammunition. Tillgången till internet stängdes ned och utegångsförbud infördes. Hundratals demonstranter fängslades. Men proteströrelsen fortsatte.

■ Den 11 april 2019 avsattes al-Bashir av militären. Detta i ett försök från militären att blidka proteströrelsen. Regeringsmakten togs över av ett militärt övergångsråd. Övergångsrådet inledde förhandlingar med proteströrelsen – men försökte samtidigt slå ned proteströrelsen lika hårt som al-Bashir. Bland annat genomfördes en fruktansvärd massaker i huvudstaden Khartoum där över 120 människor dödades, över 650 skadades och 70 våldtogs.

■ Det dröjde ytterligare nästan fyra månader av protester och förhandlingar innan militären gick med på att lämna ifrån sig makten till en civil övergångsregering. Övergångsregeringen utarbetade en demokratisk konstitution (grundlag) som presenterades den 4 augusti 2019. Övergångsregeringen har även inlett utredningar rörande repressionen mot proteströrelsen samt rörande de brott mot mänskligheten och krigsbrott som skedde under al-Bashirs styre.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.