Slagserien

Giesecke, Trump och Bolund – ”dumskallarnas sammansvärjning”?

Ett par boxningshandskar
Veckans Nyheter
Publicerad i
#147
Lästid 3 min

Den enes bröd…

▶ Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har framträtt som en ”oberoende expert” i en rad media under coronapandemin, och uttryckt sitt stöd till Folkhälsomyndighetens strategi i kampen mot viruset. Vad Giesecke inte hade berättat var att han samtidigt hade ett konsultuppdrag till ett värde av en miljon kronor hos just Folkhälsomyndigheten.

Men det finns mer som Giesecke ”glömt” att berätta. Han har nämligen även starka kopplingar till minst tre olika företag inom vårdbranschen. Bland dessa finns ett privatsjukhus som hans fru Kajsa Giesecke startat. Av en händelse har sjukhuset specialiserat sig på att vårda exempelvis patienter med Covid-19 – och fakturerade Region Stockholm med 7,3 miljoner kronor i april.

Inte undra på att Johan Giesecke är en så ivrig förespråkare av ”flockimmunitet”…

Pengar rullar in

▶ Johan Giesecke har inte bara fört allmänheten bakom ljuset. Han har även undanhållit sina intressen i olika företag för sina forskarkollegor. Förutom frugans sjukhus för coronapatienter sitter Giesecke själv i styrelsen för läkemedelsföretaget Ultupharma och är suppleant i styrelsen i företaget Scandinavian Intensive Care (där även hans fru sitter i styrelsen).

Till saken hör att Giesecke inte redovisat dessa potentiella intressekonflikter – varken för Folkhälsomyndigheten eller för den ansedda tidningen The Lancet, där han skrivit och försvarat den svenska coronastrategin.

Just det – nämnde vi vilket företag som hjälpte till att bygga det stora fältsjukhuset i Älvsjömässan i Stockholm?

It was Kajsa Giesecke all along…

Varningstext på Donald Trump

▶ Att Donald Trump är en ivrig användare av Twitter, samt att detta twitterkonto är en viktig källa för material till ”Slagserien”, är inga nyheter. Härom veckan hettade det dock till mellan Trump och Twitter. Orsaken till detta är att Twitter la in en varningstext och en länk på en av Trumps tweets. Varningen handlade om att innehållet i den amerikanske presidentens tweet innehöll faktafel, och om man klickar på länken kommer man till artiklar som ska förklara hur det egentligen ligger till.

Vad är det för likhet mellan Donald Trump och ett cigarettpaket?
Båda kommer med varningstext…

Per Bolund – en ny ”stjärna” på den miljöpartistiska himlen

▶ Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, riktar kritik mot de nordiska grannländernas hantering av coronapandemin i en intervju med Expressen. Bolund går ut hårt och hävdar att den svenska coronastrategin inte kan beskrivas som ett misslyckande trots de höga dödstalen. Sedan anser han att flera av Sveriges grannländer, trots långt lägre dödstal, har misslyckats. Skälet är att de, enligt Bolund, inte har följt experternas rekommendationer!

Det verkar dock inte ha slagit Bolund att det finns olika experter med olika uppfattningar. Och att de svenska experternas agerande inte ligger i linje med vad WHO:s experter rekommenderar.

Måttet på misslyckande eller framgång i kampen mot coronaviruset bör rimligtvis mätas i hur väl ett land lyckats skydda sin befolkning. Inte om landets regering lyssnat på de experter som Per Bolund tycker är bra…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.