Lokalt och insändare

Sjukskrivna och funktionsnedsatta blir utan höjt bostadstillägg

Foto: Jonas Engholm (CC BY-SA 4.0)
Peter Ericsson
Publicerad i
#147
Lästid 2 min

Regeringen har i all tysthet ändrat regelverket för bostadstillägg så att personer med sjukersättning inte fick ta del av den höjning som gjordes från och med 1 januari i år. Därmed går de med sjukersättning miste om den största ökningen av bostadstillägget någonsin. Ersättningen ökar med nästan 1000 kronor för de som får mest, från 5 560 kronor i månaden till 6 540 kronor.

Personer som uppbär sjukersättning har ofta någon funktionsnedsättning. Sjukersättningen är ofta mycket låg då den inte har hängt med prisutvecklingen i samhället. De med hel ersättning (100 procent) får i genomsnitt bara ca 10 900 kronor i månaden – före skatt (år 2019). Personer med sjukersättning har dessutom i genomsnitt högre bostadskostnader på grund av att deras bostäder oftast behöver ha olika anpassningar.

Då ekonomin redan är väldigt ansträngd hos denna grupp behöver de ofta hjälp från anhöriga när oförutsedda utgifter dyker upp, som inköp av nya skor eller en ny jacka. Det hör inte heller till ovanligheterna att personer som uppbär sjukersättning tvingas söka försörjningsstöd (socialbidrag) från kommunen för att få ekonomin att gå runt.

Dålig ekonomi varje månad skapar onödig stress hos dessa utsatta grupper, vilket riskerar att försämra deras hälsa ytterligare. Det hela blir en ond cirkel, vilket på sikt minskar möjligheterna att kunna återgå till arbetsmarknaden. Samtidigt är det många som har funktionsnedsättningar som kanske aldrig kommer ut på arbetsmarknaden.

Att de med sjukersättning nu blir utan höjningen av bostadstillägget gör inte situationen bättre. Dessutom får andra grupper, som exempelvis pensionärerna, ta del av höjningen. Detta innebär att svaga grupper i samhället ställs mot varandra – och detta av en regering som leds av Socialdemokraterna!

Rätt ska vara rätt. Tidigare har pensionärer och de med sjukersättning haft samma nivå på bostadstillägget. Detta borde vara fallet även i framtiden. Höj därför bostadstillägget för personer med sjukersättning!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.