Internationellt

Alla som reste till Syrien och Irak och anslöt sig till IS/Daesh fick genomgå sju månaders militär träning

Avslöjande fakta i dokumentären "I Kalifatets ruiner"

Alla utländska IS-anhängare som anlände till IS/Daesh territorium i Irak och Syrien fick fylla i ett 30 sidor långt formulär. Foto: Faksimil Svt Play
Tomas Westerström
Publicerad i
#147
Lästid 3 min

Allt sedan Islamiska Staten (IS/Daesh) förlorat sitt territorium i Syrien och Irak har det pågått en debatt om hur förövarna ska lagföras. Nu börjar det komma fram mer och mer konkreta bevis för de brott mot mänskligheten som begicks av IS/Daesh. Den gripande franska dokumentärfilmen ”I Kalifatets ruiner” bygger på dessa konkreta bevis i form av vittnesmål, interna filmer och kvarglömda dokument.

Många europeiska länder har en fungerande lagstiftning som möjliggör för dem att lagföra de medborgare som anslutit sig till IS/Daesh. Många länder har också erkänt att IS/Daesh har gjort sig skyldiga till folkmord på bland annat folkgruppen yazidier. Sverige hör dock inte till dessa länder. Lagstiftningen i Sverige är mycket bristfällig och till detta ska läggas att Sverige inte har erkänt IS/Daesh folkmord mot bl a yazidierna. Detta trots att det enligt FN:s utredningskommission är frågan om just folkmord.

Nya Arbetartidningens ansvarige utgivare, Jan Hägglund, ingår i en grupp privatpersoner som lämnat in en polisanmälan mot de ca 300 svenskar som rest för att ansluta sig till IS/Daesh. Denna polisanmälan handlar inte om vem som begått ett specifikt brott. Den handlar istället om att alla som rest för att ansluta sig till IS/Daesh bör ser som skyldiga till medhjälp för alla de fruktansvärda brott mot mänskligheten som begåtts av denna terrororganisation. För detta finns det redan idag tillräcklig lagstiftning i Sverige. Vad som dock måste till är en politisk vilja att ställa förövarna inför rätta, och inte minst ge upprättelse åt offren.

De bevis som framkommer i dokumentärfilmen ”I Kalifatets ruiner” styrker polisanmälan mot de svenska IS-anhängarna. Det franska reportageteamet bakom dokumentären reste i Syrien under ett år för att hitta spår av de västerländska jihadisterna. Till sin hjälp hade de två syrier, vars insatser måste ses som ovärderliga. En av dessa, Nihad, har under fyra års tid, på eget bevåg, letat efter bevis och dokument som berättar om jihadisternas förehavanden. Detta har han gjort med livet som insats, eftersom IS-anhängare ibland minerade sina byggnader innan de gjorde reträtt.

Det kanske mest intressanta dokument som Nihad hittat är det 30-sidiga formulär som alla utländska IS-anhängare fick fylla i när de anlände till IS/Daesh territorium. Detta motsvarar ett mönstringsformulär där man fyller i personuppgifter, idrottsliga meriter, militär bakgrund, fritidsintressen, vilken terrorcell man tillhört i hemlandet samt många andra uppgifter. 

Många av de utländska medborgare som reste ned till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS/Daesh påstår idag att de kört ambulans eller jobbat i kök. Detta som ett sätt att slippa stå till svars för sitt delansvar i de fruktansvärda brott mot mänskligheten som IS/Daesh utförde. Uppgifterna som framkommer i dokumentärfilmen slår hål på denna lögn.

Nihad har nämligen även fått tag i dokument som visar att alla västerlänningar som anlände till IS/Daesh territorium fick genomgå en sju månader lång militär utbildning, oavsett bakgrund. De fick dessutom en fem månader lång indoktrinering i IS/Daesh extrema tolkning av islam. Dokumenten visar att den religiösa indoktrineringen och militära utbildningen även omfattade kvinnor och barn.

Sammantaget kan sägas att ingen av de som anslöt sig till IS/Daesh kan påstå att de inte visste vad de gjorde. De dokument som framkommit innebär också att den polisanmälan som lämnats in mot de 300 svenska IS-anhängarna får ny tyngd.

Filmen ”I Kalifatets ruiner” finns att se på Svt Play fram till den 28 februari 2023. Klicka här.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.