Kultur, nöje och vetenskap

Hälsosamma frukostfrallor med chiafrö

Siv Sandström
Publicerad i
#147
Lästid 1 min

Vi fortsätter hälsotrenden såhär i coronatider med ett recept på både goda och nyttiga frukostfrallor med chiafrö. Chiafrön är fyllda med både vitaminer och mineraler vilket ju är bra för hälsan.

Receptet ger ungefär 25 frallor. Beräkna två och en halv timme i tillagningstid.

Ingredienser

3 msk chiafrö + extra att strö över frallorna
3 dl havregryn
6 dl hett vatten
25 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung (kan uteslutas)
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Gör så här

1. Blanda chiafrö och havregryn i en bunke och häll över hett vatten. Låt stå och svalna i minst 20 minuter. Rör om då och då.
2. Smula jästen och lös upp den i det kalla vattnet.
3. Tillsätt olja, honung, salt och chia- och havregröten.
4. Blanda sedan i grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en lös deg.
5. Jäs övertäckt i 1 timme.
6. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut runda frallor som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa 20 minuter.
8. Sätt ugnen på 225°.
9. Pensla frallorna med uppvispat ägg.
10. Strö på chiafrön och grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen.
11. Låt svalna under bakduk. Frallorna går bra att frysa in.

Lämna en kommentar