Internationellt

Antalet undernärda barn ökar kraftigt i Storbritannien

Fattiga barn - för 100 år sedan och idag
Staffan Marklund
Publicerad i
#148
Lästid 2 min

Den vänsterliberala tidningen The Guardian skriver om att det senaste halvåret har mängden barn som tagits in till sjukhus på grund av undernäring dubblats. När på 2 500 minderåriga har drabbats under den första halvan av 2020. Tidningen noterar att alla regioner som efterfrågades om statistik inte svarade, och att siffran därför kan vara högre.

Som en andel av befolkningen förblir antalet nödsatta barn väldigt låg, Storbritannien har en befolkning på strax över 66 miljoner. Datan har trots detta skapat debatt, delvis då det utgör en kraftig ökning. Under första halvan av 2019 drabbades enbart hälften så många. Statistiken har samlats in från flera regioner i landet. Layla Moran, riksdagsledamot tillhörande Liberaldemokratern, använde den engelska motsvarigheten till offentlighetsprincipen för att samla in siffrorna. Moran har kommenterat utvecklingen med orden: ”Dessa siffror chockade mig, jag blev förbannad över att i Storbritannien, 2020, kan människor hamna på sjukhus på grund av undernäring. Vi behöver röra oss framåt och skapa ett skyddsnät som hjälper alla och ser till att ingen i landet tvingas gå hungrig.”

Hon anmärkte att undernäring ofta antas vara ett problem exklusivt för u-länder, men att så inte är fallet. Moran menar vidare att tusentals britter riskerar att drabbas.

Ökning antas generellt sett vara delvis kopplad till de ekonomiska och politiska följderna av covid-19. Under nedstängning av landet med syftet att motverka spridningen av corona, dubblades mängden familjer som uppgav sig inte lyckas förse barnen med tillräcklig föda. Problemet inkluderade när på en femtedel av alla hushåll, enligt en mätning från maj. Matunderskottet sträcker sig inte till direkt svält för de påverkade hemmen, utan generellt sådant som att barnen inte kan ges tre mål om dagen.

Förra året rekommenderade en statlig kommitté att en särskild minister tillsattes för att motverka landets växande hungerproblem. Rekommendationen har hittills inte realiserats.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.