Rabarber och fika hör sommaren till. Här kommer ett recept på en smaskig sak som lätt blir en favorit.
8 bitar
Ingredienser
DEG:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 nypa salt
1/4 dl vatten
FYLLNING:
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
100 g mandelmassa
rivet skal av 1/2 citron
300-400 g späd rabarber
Gör så här
- Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse. Platta till degen, det underlättar vid utkavlingen. Låt degen vila i kylen i ca. 1 timme.
- Sätt ugnen på 200-225°. Smält smöret till fyllningen och rör ner sockret. Vispa ihop äggen lätt och rör ner även dem.
- Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar, vilket kan ta en
stund (tålamod). Obs får ej koka. - Ta äggkrämen av värmen. Grovriv mandelmassan och rör ner den och citronen. Låt krämen svalna något. Skiva rabarbern fint och vänd ner den.
- Kavla ut degen och klä en pajform med den. Nagga bottnen och slå i krämen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter, eller tills den har fin färg. God precis som den är. Men med lite vaniljglass eller lättvispad grädde till blir det ännu ett snäpp godare förstås!