Kultur, nöje och vetenskap

Godaste rabarberkakan

Siv Sandström
Publicerad i
#148
Lästid 2 min

Rabarber och fika hör sommaren till. Här kommer ett recept på en smaskig sak som lätt blir en favorit.

8 bitar
Ingredienser
DEG:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 nypa salt
1/4 dl vatten

FYLLNING:
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
100 g mandelmassa
rivet skal av 1/2 citron
300-400 g späd rabarber

Gör så här

  1. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse. Platta till degen, det underlättar vid utkavlingen. Låt degen vila i kylen i ca. 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200-225°. Smält smöret till fyllningen och rör ner sockret. Vispa ihop äggen lätt och rör ner även dem.
  3. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar, vilket kan ta en
    stund (tålamod). Obs får ej koka.
  4. Ta äggkrämen av värmen. Grovriv mandelmassan och rör ner den och citronen. Låt krämen svalna något. Skiva rabarbern fint och vänd ner den.
  5. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Nagga bottnen och slå i krämen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter, eller tills den har fin färg. God precis som den är. Men med lite vaniljglass eller lättvispad grädde till blir det ännu ett snäpp godare förstås!