Inrikes

Nazistisk organisation planerar framryckning bland ungdomar genom ny hemsida

Nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen planerar satsning för att värva ungdomar via nätet. Foto: Peter Isotalo
Veckans Nyheter
Publicerad i
#149
Lästid 5 min

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) planerar en framryckning bland ungdomar genom en ”partipolitiskt oberoende” hemsida kallad Revoltera.nu. NMR vill att hemsidan ska bli en ”samlingsplats på nätet” för svenska ungdomar som är kritiska mot invandringen och den bristande integrationen.

Nazistiska grupperingar i Sverige har ofta strävat efter att nå ut till ungdomar genom sociala medier och olika typer av samlingsplatser på nätet. År 2007 lanserades exempelvis det numera nedlagda internetforumet ”Nordisk.nu” – som kallades för en ”portal för nordisk identitet, kultur och tradition”. Bakom formuleringar om ”partipolitiskt oberoende” eller ”nordisk identitet, kultur och tradition” gömmer sig dock gammalt nazistiskt tankegods – inklusive konspirationsteorier som involverar judar, banker och världsdominans.

Den hemsida som NMR just nu arbetar med att skapa har ännu inte lanserats. Men Nya Arbetartidningen har, genom säkra källor, kunnat ta del av skärmdumpar från hemsidan. Av dessa framgår det att projektet ligger i startgroparna – troligen med sikte på en lansering i samband med höstens skolstart. Projektet presenterades ursprungligen för fyra ungdomar inom NMR i samband med ”aktivistdagarna” i Dalarna i början av 2019 och dessa jobbade inledningsvis intensivt med hemsidan. Men av okända skäl lades projektet på is. Av de fyra ungdomarna var det en som tog avstånd från nazismen och lämnade NMR. Två andra lämnade NMR för det nybildade och ännu mer militanta ”Nordisk Styrka”.

Enligt våra säkra källor har projektet nu fått nytt liv. Vi kan bland annat avslöja hur NMR presenterar hemsidans syfte (se nedan).

NMR försöker knyta an till debatten om våldtäkter och förnedringsrån. Denna typ av brottslighet, där personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland gärningsmännen, framställs som ett led i invandrarungdomarnas ”krig” mot svenskarna. NMR:s plan är att hemsidan ska syfta till att organisera de svenska ungdomar som vill slå tillbaka – och givetvis att värva dessa till nazismen.

NyA har talat med Hugo Edlund, en av de fyra ungdomar som ursprungligen bjöds in att arbeta med Revoltera.nu men som nu lämnat nazismen bakom sig.

Hugo Edlund bjöds in att arbeta med Revoltera.nu, men har numera lämnat nazismen bakom sig.

Fråga 1: Hur presenterades idén med Revoltera.nu för er?

– Det har alltid funnits ett intresse inom NMR för nytt blod, det vill säga ungdomar.

– De resonerar såhär: den som kan vinna ungdomar, vinner också framtiden.

– Detta då ungdomar på ett enkelt och effektivt sätt kan påverka och rekrytera andra ungdomar.

– Vi fyra som arbetade med hemsidan valdes ut för att vi var duktiga aktivister för organisationen. Och för att vi själva var ungdomar.

– Vår uppgift var att utforma hemsidan på ett sätt som var attraktivt för ungdomar. Sedan var tanken att ungdomarna skulle slussas vidare till Nordiska motståndsrörelsen.

Fråga 2: Varför tror du att projektet verkar ha kommit igång igen nu?

– Jag vet inte riktigt. Innan jag lämnade organisationen var projektet inte uttalat lagt på is. Men det hände inte så mycket. Det stod still.

– Det kan ha varit strukturella skäl eller att det inte funnits tid eller varit rätt tillfälle för projektet. Men hur som helst var projektet lagt på is under ett bra tag.

Fråga 3: När tror du att det kommer att lanseras?

– Det är inte heller något jag kan svara på med säkerhet. Däremot kan jag spekulera utifrån min erfarenhet av NMR. Om de är strategiska tror jag att det finns skäl att misstänka eventuell lansering inför skolstarten nu i augusti.

– Det kan skapa ett intresse för NMR och även ge ungdomar något att syssla med utöver skolan. Något att fokusera på som kanske ses som häftigt, som skapar gemenskap genom en vi-mot-dom känsla.

Nazismen lyser igenom

Vilka framgångar som NMR får med hemsidan Revoltera.nu, om den lanseras, återstår att se. Även om hemsidan kallas för ”partipolitiskt oberoende” för att dölja kopplingen till NMR så lyser nazismen tydligt igenom redan i hemsidans logotyp. Den består av en hand som håller i en fackla och en annan hand som gör Hitler-hälsning (se nedan).

Bland de artiklar som går att se i skärmdumparna framgår också att konspirationsteorierna om judar ser ut att få en framträdande plats på hemsidan (se nedan).

NMR:s förmåga att värva ungdomar ska dock inte underskattas. I den hotande samhällskris som utlösts av coronapandemin kan högerextrema och även nazistiska krafter stärkas. Formuleringarna om ”krig” ska inte heller underskattas. NMR har en lång historia av att ge sig på sina motståndare fysiskt. Två av de tre personer som dömdes för mordet på den facklige aktivisten Björn Söderberg år 1999 hade kopplingar till det som idag heter NMR. Hösten 2016 utsattes det socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurup för ett brandattentat signerat NMR. Våren 2017 greps personer med knytning till NMR för två bombattentat, ett försök till bombattentat mot två flyktingboenden samt mot Syndikalistiskt forum i Göteborg.

Detta understryker att kampen mot nazismen är en fråga på liv och död.

Fakta om Nordiska Motståndsrörelsen (NMR)

  • NMR grundades 1997 under namnet Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Bland grundarna fanns ett flertal tidigare medlemmar ur den militanta nazistgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM) som uppmärksammades för en rad vapenstölder och rån under början av 1990-talet.
  • NMR:s förste ordföranden, Klas Lund, är en veteran inom svensk nynazism. Lund dömdes till fängelse för dråp redan 1986. Han är även dömd för misshandel, olaga vapeninnehav och bankrån.
  • NMR har länge profilerat sig som den mest militanta och våldsinriktade nazistgruppen i Sverige.
  • År 2014 valdes en representant för NMR in i kommunfullmäktige i Ludvika på en SD-valsedel.
  • I augusti 2019 lämnade en rad av NMR:s mest militanta aktivister, anförda av Klas Lund, organisationen och bildade den nya gruppen ”Nordisk Styrka”.

Lämna en kommentar