Kultur, nöje och vetenskap

Gör din egen super-granola

Granola är en god och nyttig ugnsrostad müsli. Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#149
Lästid 2 min

Granola är väldigt gott både till frukost, lunch eller som ett mellanmål. Och det är inte speciellt svårt att göra själv. Gör du din egen granola vet du dessutom precis vad som finns i! Det är ett perfekt sätt att rensa skafferiet.

För den som inte vet så är granola ett slags ugnsrostad müsli. Det går att ha i lite av varje som man tycker är gott. Bli inte avskräckt av det stora antalet ingredienser i receptet – du måste inte ha med allt.

Ingredienser

rågflingor
fiberhavregryn
havrekli
vetegroddar
linfrön
solroskärnor
pumpakärnor
chiafrön
dinkelflingor
hackade nötter
kanel
kardemumma
4 msk rapsolja
ca. 1 dl vatten
ev, någon msk honung för att få lite sötma

Gör så här

1. Ta fram ugnens långpanna.
2. Blanda ihop alla ingredienser förutom kanel, kardemumma, rapsolja och vatten. Du behöver inte mäta upp mängder utan gör en så stor sats som får plats i plåten. Använd mest av fiberhavregryn och rågflingor. I övrigt bestämmer du själv vad och hur mycket du vill ha (du behöver alltså inte ha med allt som står bland ingredienserna).
3. Pudra över rikligt med kanel och lite kardemumma efter behag.
4. Ringla över rapsoljan och ev. honungen, och droppa över vattnet och arbeta samman granolan.
5. Rosta i mitten av ugnen i 175° i cirka 20-30 minuter ta ut och blanda om efter halva tiden.
6. Ta ut och låt svalna när du tycker den fått lagom med färg. Tillsätt gärna någon torkad frukt eller bär.
7. Förvara i burk med tättslutande lock.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.