Stockholm

Orimligt att minska personaltätheten inom sjukvården efter corona

Foto: Hush Naidoo / Unsplash.com
Lena Lindström
Publicerad i
#150
Lästid 1 min

Läser artikeln i Aftonbladet 25/8 att Karolinska Sjukhuset i Stokcholm hyr in personal för att minska vårdköerna som byggts upp under coronakrisen. Pandemin har avtagit i styrka och därför ska Karolinska nu försöka minska vårdköerna och genomföra de operationer som har fått stå åt sidan.

Samtidigt har det legat ett varsel om uppsägning av läkare och undersköterskor, som lades innan pandemin började. Varslet ”pausades” då Corona kom, men nu har diskussionerna om uppsägningar återupptagits.

Det är fruktansvärt. Att de diskuterar att säga upp personal samtidigt som de hyr in folk för att minska vårdköerna. De riskerar att gå miste om kompetens som har upparbetats hos personalen under pandemin. Hur kan de säga upp personal nu? De har inte mindre att göra i höst. Detta är bakvänt och pulsen ökar hos mig när jag läser detta.

Nu verkar varslet ha dragits tillbaka. Men istället gör de inga nyanställningar när personal går i pension. Det är skandalöst. Det behövs protester.

Och om det är så här på Karolinska i Stockholm – hur kommer det då att bli i de övriga 16 regioner där det också planerades nedskärningar före pandemin?

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.