Arbetsplatsrapporter

Att jobba under en dålig chef

Foto: Michael Browning / Unsplash.com
Veckans Nyheter
Publicerad i
#150
Lästid 2 min

Under några år jobbade jag i köket på ett hotell i en medelstor svensk stad där jag hade en riktigt dålig chef.

Den första tiden var det väldigt lugnt, då vi kom ganska bra överens. Men det skar sig snart med en av cheferna.

Han började att behandla mig väldigt illa. Det började med att han ändrade mina fasta arbetsuppgifter så att jag bara fick utföra skitjobben på arbetsplatsen. Sedan började han ändra mina arbetstider till det sämre trots att det inte får göras utan minst två veckors förvarning.

Riktigt illa blev det när chefen, för att förvärra min arbetsmiljö, beordrade de andra anställda att ställa ut stora skålar med jordnötter där jag vistades. Detta trots att alla på arbetsplatsen – inklusive cheferna – mycket väl visste att jag är allergisk mot nötter.

Sedan förbjöd chefen mig dessutom att jobba kväll med argumentet att det skulle vara mindre nötter framme på dagarna. Men det stämde inte alls överens med verkligheten då det placerades ut jordnötsskålar från morgon till kväll med argumentet ”merförsäljning”.

Att inte få jobba kväll innebar att jag gick miste om att få OB-tillägg. Inom branscher som hotell och restaurang behöver man OB:n för att få ekonomin att gå ihop. Så när jag inte längre fick jobba kvällar innebar det att jag tjänade för lite på det jobb som jag utförde, vilket skapade en onödig ekonomisk stress. Lönen jag fick ut efter skatt låg på bara strax över 8 000 kr/mån för en 75-procentig tjänst.

Idag jobbar jag inte kvar i det där hotellköket. Det är skönt att slippa chefen. Samtidigt saknar jag att arbeta i kök eftersom jag älskar mat.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.