Det har varit en hel del nyttiga recept här ett tag. Så nu är det dags för något sött, gott och onyttigt.
Det handlar om frasiga och goda marängrutor med vinbär. Här använder man äggulorna i bottnen och vispar äggvitorna till ett fluffigt frasigt marängtäcke.
Ingredienser
15 rutor
100 g smör
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor + 1 helt ägg
½ citron, rivet skal
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
ca 2 dl vinbär
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
50 g mandelspån
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Tillsätt äggulor, ägg, citronskal och mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en jämn smet.
- Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 30 cm.
- Strö över vinbären och tryck ned dem lite.
- Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir ett hårt blankt skum.
- Bred marängen över smeten i formen och strö över mandelspån.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-23 min tills den fått fin färg och stannat. Låt kallna och skär i rutor.
OBS! Om gulan går sönder när du delar äggen så går vitan inte att vispa till maräng.