Inrikes

Svenska gängkriminella dömda i Danmark

Foto: Polisen
Kalle Wadin Wesslén
Publicerad i
#150
Lästid 2 min

Under augusti månad hölls en rättegång i Danmark där fem svenska medborgare stod åtalade för dubbelmord. Den danska tingsrättens dom mot de fem mördarna – kallade ”Dödspatrullen” – innebar att tre dömdes till livstids fängelse och två av dem till 20 års fängelse.

Domen har uppmärksammats av media främst på grund av att straffen som dömts ut är betydligt högre i Danmark än i Sverige. Danmark har en lagstiftning där brott kopplade till gängkriminalitet ger dubbla straffvärdet. De saknar även den straffrabatt som gäller i Sverige för dömda under 21 år.

Det mest anmärkningsvärda med det aktuella fallet är dock att svensk gängkriminalitet har vuxit sig så pass stark att den numera ”går på export”. Hösten 2019, bl a till följd av detta dubbelmord, beslutade den danska regeringen om betydligt hårdare reglering av gränsövergångarna mellan Danmark och Sverige. Syftet var att stoppa inflödet av svensk kriminalitet. Danmarks justitieminister uttalade sig bl a om att de danska myndigheterna upplevde att den svenska gängkriminaliteten hade vuxit sig stark i Danmark.

Allvaret understryks av att det idag inte går att se någon rörelse i motsatt riktning, alltså att dansk, norsk och finsk gängkriminalitet kommer till Sverige. Detta var vanligare under 1980-och 90-talen då bland annat kriminella MC-gäng kom till Sverige från Danmark.

Att Danmark har skärpt gränskontrollerna just med anledning av växande svensk kriminalitet borde få alarmklockorna att ringa hos svenska makthavare. Det är en utveckling som måste vändas i annan riktning. Arbetslösheten är alltför hög, framförallt i vissa av storstädernas förorter. Skolresultaten är dessutom alltför låga. För att slå undan benen och få bort grogrunden för kriminaliteten måste det sociala kontraktet återupprättas på riktigt.

Om medborgarna jobbar och gör rätt för sig ska regeringen tillhandahålla en god samhällsservice. Denna samhällsservice har försämrats och monterats ner mer och mer under de senaste årtiondena. Utvecklingen måste vändas åt rätt håll igen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.