Kultur, nöje och vetenskap

Gott höstbröd med pumpa och kummin

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#151
Lästid 2 min

Det är viktigt att välja ingredienser utifrån vad som är i säsong. Det sparar pengar och innebär oftast kortare transportvägar. Nu under hösten är det pumpasäsong – och pumpa är jättegott att baka bröd med!

Receptet nedan ger ca 16 småbröd eller tre baguetter som är både goda och nyttiga.

Ingredienser

½ paket jäst
1 msk rapsolja
6 dl ljummet vatten
½ msk salt
3 dl grovrivet pumpakött (t ex butternut, muscat eller ”halloween”)
⅓ tsk nymalen svartpeppar
½ msk hel kummin
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
1 dl grahamsmjöl
ca 10-11 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
flingsalt och hel kummin att strö över

Gör så här

1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Rör tills jästen har lösts upp.
2. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig deg.
3. Täck över med bakduk och låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt.
5. Dela degen i 16 bitar och rulla till bullar (eller forma den till tre baguetter).
6. Lägg bullarna eller baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
7. Sätt ugnen på 240°.
8. Pensla bröden med vatten. Strö över flingsalt och kummin.
9. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Grädda bröden tills de får fin färg – ca 15 minuter om du gjorde bullar eller ca 20-25 minuter om du gjorde baguetter.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.