Partinytt

Partinytt vecka 46

Minnet av Kristallnatten högtidlighölls

Denna vecka började vi med att högtidlighålla minnet av Kristallnatten. Det var den 9 november 1938 som förföljelserna av judar i Nazi-Tyskland trappades upp. Namnet Kristallnatten kommer sig av att den statligt uppmuntrade pöbeln, ofta iklädd SS-uniformer, gav sig på 7 500 judiskägda butiker och 1 500 synagogor och bönehus. Över hela Tyskland låg krossat glas från fönsterrutorna på marken. Antalet döda uppgick till 400 samtidigt som 30 000 judiska män samlades ihop för att sändas till koncentrationsläger.

Jan Hägglund och Carinne Sjöberg hade, i samarbete med Föreningen för Förintelsens Överlevande i Sverige, organiserat en föreläsning på Facebook med 93-åriga Livia Fränkel. Fränkel överlevde både Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen. Hon berättade både lärorikt och omskakande om sina erfarenheter.

Du som inte lyssnade till henne live kl 17.00 idag måndag 9 november kan gå in och se föreläsningen i efterhand. Klicka här.

Föreningen för Förintelsens Överlevande i Sverige har många medlemmar. Dessa vidarebefordrade också Livia Fränkels föreläsning till sina medlemmar runt om i hela Sverige.

Umeå

Veckans två möten kommer att handla om det amerikanska presidentvalet. Vi har skrivit två bloggar om detta val under helgen på Jan Hägglunds blogg på VK. Bloggarna kan du läsa här och här. Vi har även gjort en podd på samma tema som du kan lyssna på här.

Som vanligt samlas tidningsförsäljarna kl 17.45 och övriga mötesdeltagare kl 19.00.

Ska du vara med via Zoom – hör av dig.

Insamling

Vi vill påminna om att vi håller en insamling till vårt projekt att skapa en riksspridd veckotidning denna vecka. Du som vill sponsra denna satsning kan swisha ditt bidrag till 123 504 71 05 eller sätta in en slant på Bankgiro 5240-6881.

Utdelningen av Umebladet avslutad

Vi var drygt 80 personer som hjälptes åt att dela ut Umebladet till drygt 20 000 hushåll. Vi vill tacka alla som hjälpt till. Ni har inte bara bidragit till att föra ut Arbetarpartiets politik. Ni har även bidragit till att avslöja hur de styrande i Umeå – S och MP – försöker dölja nedskärningar bakom paroller om ”satsningar”. Ni har dessutom bidragit till att göra föreläsningen på Kristallnatten känd bland umeborna.

Tillhör du de som inte fick Umebladet i din brevlåda denna gång – hör av dig så ordnar vi ett exemplar till dig. Ring 090-19 47 34 eller maila info@arbetarpartiet.se.

Lämna en kommentar