Kultur, nöje och vetenskap

Smarrig morotskaka med ananas

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#152
Lästid 1 min

Morotskaka är ett gofika som sällan blir fel. Här kommer en lite ”upphottad” variant som innehåller ananas.

Ingredienser

Morotskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 ½ dl solrosolja
3 dl rårivna morötter
2 dl krossad annanas

Cream cheese-frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost eller motsvarande färskost
skal av 1 lime

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt solrosolja, rårivna morötter och krossad ananas.
5. Fyll smeten i en form med bakplåtspapper. Formen bör vara ca 22 x 32 cm.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka – den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna. Medan kakan svalnar gör du cream cheese-frostingen.
8. Vispa alla ingredienser i frostingen krämigt.
9. Bred frostingen över den kalla morotskakan.
10. Riv limeskalet och strö det över kakan.