Internationellt

Jeremy Corbyn avstängd från Labourpartiet

Foto: Sophie Brown (CC BY-SA 4.0)
Mick Brooks
Publicerad i
#152
Lästid 3 min

Det var många som blev både arga och chockade när den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn stängdes av från partiet torsdagen den 29 oktober. Vad anklagades han för att ha gjort?

Historien började i och med att den statliga ”Kommissionen för jämlikhet och mänskliga rättigheter” (Equality and Human Rights Commission, EHRC) beslutade att utreda anklagelser om antisemitism inom Labourpartiet. Kommissionen instiftades år 2006 av den dåvarande Labourregeringen. Utredningen var ett resultat av att en rad klagomål om antisemitism inom Labour inkommit från Jeremy Corbyns politiska motståndare. Samtidigt har kommissionen vägrat utreda anklagelser om antimuslimska stämningar inom Torypartiet – trots att det funnits en rad rapporter om detta, bland annat från Baronessan Warsi. Varför då?

Skälet är att kommissionen används för att misskreditera Corbyn och socialistisk politik i allmänhet. Den rapport som kommissionen presenterade i oktober hittade inga bevis för ”institutionaliserad antisemitism” inom Labour – vilket varit en av anklagelsepunkterna. Rapporten innehåller endast två fall av trakasserier inom Labour och ger förslag på hur partiet ska kunna gå vidare genom utbildning och förbättringar när det gäller interna disciplinärenden. Men vågen av propaganda mot Corbyn, bland annat från högerflygeln inom Labour, har framställt det hela som om uppåt en tredjedel av Labourpartiets 500 000 medlemmar har antisemitiska uppfattningar. I verkligheten handlade det om 0,1 procent. Högerflygeln har dock ändå använt detta för att angripa Corbyn.

Corbyn sa själv om rapporten att ”en antisemitisk medlem är en för mycket” och accepterade de åtgärder som kommissionen föreslog. Media och högerflygeln har istället gjort allt för att använda rapportens innehåll i syfte att smutskasta Corbyn – vilket Corbyn också påpekade. Den nye partiledaren Keir Starmer var inte nöjd över att Corbyn inte följde den handlingslinje som han själv hade velat se. Så när Corbyn lämnade ett möte två timmar senare fick han höra av en fotograf att han blivit avstängd från partiet. Partibyråkratin hade alltså informerat pressen före Corbyn själv!

Avstängningen påstods vara partiets generalsekreterare David Evans verk. Evans är inte en vald representant. Han påstår sig ha tagit beslutet på egen hand. Men det är uppenbart att Keir Starmer har haft flera fingrar med i spelet. När Evans fick frågor från ledamöter ur Partistyrelsen om vad avstängningen av Corbyn berodde på kunde han inte svara. Avstängd utan skäl, med andra ord…

Avstängningen har väckt en rad protester. Sju fackföreningar har kraftfullt tagit avstånd från avstängningen. En lång rad lokala partiföreningar har skickat in klagomål, trots svårigheterna att mötas under corona-nedstängningen. Det har även inkommit en rad internationella solidaritetsuttalanden. Bland annat har tre personer som var förbundna med Nelson Mandela i Sydafrika krävt att avstängingen av Corbyn ska hävas. De minns hans långvariga kamp mot apartheidregimen. Keir Starmer drar sig dock inte för att spela fult. Distriktsstyrelsens verkställande utskott i London var precis på väg att anta ett protestuttalande mot avstängningen av Corbyn när partibyråkraten som ledde det digitala mötet ”drog ur sladden”.

Keir Starmer valdes till Corbyns efterträdare genom löften om att ena partiet och att hålla fast vid det program som Labour drivit under Corbyns ledarskap. Nu försöker Starmer av allt att döma starta ett inbördeskrig inom partiet. Hans första beslut som ledare var att avsätta Rebecca Long-Bailey, vänsterkandidaten som ställde upp mot honom i partiledarvalet, från Labours skuggregering. Det råder inga tvivel om att angreppet mot Jeremy Corbyn utgör en del i ett planerat angrepp. Detta skulle kunna vara början på en utrensning inom Labourpartiet. Högerflygeln har öppet applåderat de vänsterprofiler som lämnat partiet i protest mot Starmers agerande.

Demokratiska socialister inom Labourpartiet har två uppgifter: Dels att kämpa för att avstängningen av Corbyn hävs, dels att övertyga medlemmar ur Labours vänsterflygel att stanna kvar inom partiet och fortsätta kampen för socialism.

Lämna en kommentar