Donald Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad i det amerikanska presidentvalet. Trump och hans stab bedriver både en medial och en juridisk kampanj som syftar till att framställa Joe Bidens seger som ett resultat av omfattande valfusk. Några konkreta bevis på att valfusk ägt rum finns dock inte.
I centrum för rättsprocesserna och anklagelserna om valfusk står sex delstater. I fem av dessa vann Trump i valet 2016 men förlorade i år: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia och Arizona. Den sjätte delstaten är Nevada. I flera av dessa delstater vann Joe Biden med mycket liten marginal.
Donald Trump själv har hållit sig undan medierna. Han har ännu inte hållit någon officiell presskonferens där han kommenterat valresultatet. Istället har han använt sig av Twitter för att skriva om valfusk och utropa sig själv till vinnare i presidentvalet. Trumps kampanjstab har dock varit desto mer aktiv.
Den 19 november höll Trumps juridiske rådgivare Rudy Giuliani en presskonferens där han påstod att Demokraterna hade ”vanärat” och ”förstört” rösträtten samt dragit densamma ”i smutsen” i sin strävan efter makt och pengar. Han hävdade också att valfusket varit planerat och utgjorde en del av en ”nationell konspiration” som sträckte sig över så många som tio delstater.
En annan av Trumps jurister, Sidney Powell, påstod sig ha bevis för att valarbetare hade använt sig av olika datorprogram för att manipulera röstningsdatorerna till Joe Bidens fördel. Powell försökte sig även på att göra en koppling mellan röstningsprogramvaran, finansmannen George Soros, stiftelsen ”The Clinton Foundation” samt den tidigare presidenten i Venezuela, Hugo Chavez, som avled 2013 (Källa: New York Post)! Dessa anklagelser var så uppåt väggarna att Trumps kampanjstab kände sig tvingad att distansera sig från Powell.
Trots det höga tonläget från Trumps kampanjstab har dessa fortfarande inte kunnat presentera några konkreta bevis för att ett omfattande valfusk har ägt rum. Faktum är att när juristen Rudy Giuliani stod inför domstol och presenterade Trumps anklagelser, och därmed talade under ed, var det annat ljud i skällan. När domaren frågade rakt ut om anklagelsen handlade om valfusk, och att fallet därför skulle granskas extra noga, backade Giuliani och sa att ”detta fall handlar inte om valfusk”…
Nyligen avslutades omräkningen av röster i delstaten Georgia. Vid omräkningen hittade myndigheterna drygt 5 800 röster som inte räknats tidigare, vilket innebar att Donald Trump knappade in på Joe Biden med 1 400 röster. Enligt valmyndigheten i Georgia berodde felet på den mänskliga faktorn – en tjänsteman hade gjort ett allvarligt misstag och glömt att rapportera in rösterna i fråga. De upphittade rösterna förändrade dock inte valutgången i Georgia. Trump har nu krävt en ytterligare omräkning – något han har laglig rätt till. En till omräkning kommer dock inte att förändra valresultatet.
Den 20 november röstade den republikanskt dominerade valstyrelsen i Maricopa County i Arizona – ett county där Trump ifrågasatt valresultatet – enhälligt ja till att godkänna valresultatet. Styrelsens ordförande betonade särskilt att det varken förekommit valfusk eller misskötsel av valprocessen (Källa: Washington Post).
Den 21 november led Trumps kampanjstab ett avgörande juridiskt nederlag i delstaten Pennsylvania. Trump hade försökt att få hela presidentvalet i Pennsylvania ogiltigförklarat genom att ”bunta ihop” en rad mindre missar och felaktigheter som uppstått under valprocessen i delstaten. Detta skulle ha inneburit att hela sju miljoner röster ogiltigförklarades. En federal domare avvisade dock Trumps stämningsansökan.
– Man skulle kunna förvänta sig att den som söker ett sådant uppseendeväckande domslut skulle komma formidabelt beväpnad med tunga juridiska argument och bevis på omfattande korruption, skrev domaren i det 37 sidor långa avslaget.
– Men något sådant har vi inte sett.
Faktum är att majoriteten av det dryga 30-tal olika rättsprocesser som Trumps kampanjstab försökt driva i de sex delstaterna (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona och Nevada) har lagts ned eller dragits tillbaka. I vissa fall har de överklagats. Men även om domstolarna skulle döma till Trumps fördel så kommer inte valresultatet att ändras.
Det finns inget hotfullt i att bedriva rättsprocesser för att reda ut eventuella felaktigheter som uppstått under valprocessen. Detta har Trump all rätt att göra. Det hotfulla i hans agerande består i försöket att piska upp en ännu mer aggressiv stämning. Detta genom att anklaga Demokraterna för att ha organiserat ett så omfattande valfusk att det berövade Trump och Republikanerna segern i presidentvalet! Risken är överhängande att de aggressiva stämningarna riskerar att leda till att öppet våld bryter ut.
Samtidigt som Trump, genom sina anklagelser, i praktiken försöker ta USA som gisslan, står det redan klart bortom varje tvivel att USA:s näste president heter Joe Biden. Men perioden fram till dess att Biden svärs in som president den 20 januari 2021 ser ut att bli skakig – om inte Donald Trump backar och erkänner sig besegrad.