Inrikes

Årets avtalsrörelse har hittills gått obemärkt förbi

Medlemmarna måste sticka hål på den uppblåsta attityd som vissa fackliga ledare uppvisar. Foto: GAD / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Tomas Westerström
Publicerad i
#153
Lästid 3 min

Under hösten har ett flertal fackförbund förhandlat om nya avtal. Detta hade varit en utmärkt chans för en rad LO-förbund att ta strid mot försämringarna av LAS (lagen om anställningsskydd) – utan fredsplikt. Men fackledningarna tog inte den chansen. Behovet av en proteströrelse till försvar av anställningstryggheten är dock lika stort.

Vad gäller lönenivåerna i de nya avtalen så har de, i de flesta fall, legat kring det s.k. ”märket”. Detta ”märke” förhandlas fram av facken inom industrin – IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges ingenjörer – och anses vara utgångspunkten för hela arbetsmarknaden när lönerna ska förhandlas. ”Märket” innebär löneökningar på i snitt 2,2 procent per år de kommande två åren. Som jämförelse kan sägas att den årliga prisökningen på varor och tjänster legat på strax under två procent de senaste fem åren. ”Märket” innebär alltså blygsamma löneökningar. Om tiderna är osäkra och arbetslösheten hög bör avtalen vara ettåriga.

Handelsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket varslade om strejk för att få igenom krav som låg något högre än ”märket”. Dessa varsel verkställdes dock inte. I skrivande stund har även Byggnads lagt ett strejkvarsel. Om det blir verklighet kommer 1 400 anställda vid 87 arbetsplatser att tas ut i strejk den 27 november. Bakgrunden till strejkvarslet är arbetsgivarorganisationen Byggföretagens ovilja att ta itu med de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Det mest anmärkningsvärda med årets avtalsrörelse är att den har passerat nästan obemärkt förbi. Speciellt mot bakgrund av behoven av att rusta upp sjukvård och äldreomsorg samt att försvara anställningstryggheten. Detta understryker behovet av en kampanj, på arbetsplatserna, till försvar för sjukvård och anställningstrygghet.

Fakta: Avtalsrörelsen

Kommunals avtal med SKR och Sobona

Började gälla den 1 november 2020 och sträcker sig över tre år och fem månader. Innehåller ett engångsbelopp på 5 500 kr och löneökningar på i snitt 1,8% per år för åren 2020 – 2022. Löneökningen för 2023 är ännu inte fastställd.

Handelsanställdas förbunds avtal med Svensk Handel gällande privata butiker, lager och e-handel

Började gälla den 1 november 2020 och sträcker sig över två år och fem månader. Innehåller löneökningar på totalt 1 354 kr för heltidsanställda. Innehåller även en låglönesatsning för att få upp lägstalönerna.

IF Metalls avtal med Teknikföretagen

Började gälla den 1 november 2020 och sträcker sig över två år och fem månader. Innehåller löneökningar på 3 % fr o m 1 november 2020 och 2,4 % fr o m 1 april 2022.

Hotell- och restaurangfackets avtal med Visita

Började gälla den 1 november 2020 och sträcker sig över två år och fem månader. Innehåller löneökningar på totalt 1 193 kr för heltidsanställda. Den första löneökningen är på 685 kr och börjar gälla den 1 november 2020.

Lämna en kommentar