Lokalt och insändare

Småpojkar omskars med lödpistol – förövaren hade koppling till förskolan Bilaal

En lödpistol. Foto: Bgrimer / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Agneta Björk
Publicerad i
#153
Lästid 2 min

Som mamma till två söner och farmor till en liten pojke blir jag väldigt arg när jag läser om den man som omskurit nio pojkar i Gävle och Söderhamn med en lödpistol köpt i ett byggvaruhus.

Mannen har ingen läkarutbildning och omskärelserna har utförts hemma hos pojkarna enligt föräldrarnas önskan. Pojkarna, som varit mellan två veckor och sju år gamla, har tryckts ner och hållits fast på madrasser under ingreppet. Läkare som undersökt pojkarna efteråt säger att omskärelserna har gjorts slarvigt, att barnen har haft ont och fått men. De har betonat att ingreppen uppenbart inte gjorts av en kirurg. Till råga på allt har mannen tagit 2000 kronor betalt för varje omskärelse av barnens föräldrar!

Föräldrarna kom i kontakt med mannen via en styrelsemedlem i förskolan Bilaal. Styrelsemedlemmen gick i god för och skjutsade även mannen hem till pojkarna. Föräldrarna trodde att mannen var läkare och litade på styrelsemedlemmen som de uppfattade som en myndighetsperson.

Förskolan Bilaal hade verksamhet i Söderhamn, Gävle och Umeå men förlorade sina tillstånd i alla tre kommuner i december 2019. En av de sex radikala islamister som greps av Säpo våren 2019 har kopplingar till förskolan Bilaal. Imamen, som var verksam i Umeå, hade i sin tidigare roll som kassör för Bilaal fört över mer än två miljoner kronor till privatpersoner utan att bokföra detta.

Åklagare har yrkat på fängelse upp till två år för mannen som utförde omskärelserna med lödpistol. Mannen nekar dock till alla anklagelser och menar att han har utbildning för att utföra omskärelser och har utfört flera ingrepp i Syrien och Egypten till belåtenhet. Vidare har han sagt att han inte visste att man behöver tillstånd för att utföra omskärelser i Sverige. Han hävdar också, till skillnad från den läkare som efteråt har undersökt pojkarna, att ingreppen han gjorde i Söderhamn och Gävle gick bra.

Jag förstår att det är religiösa motiv som ligger bakom omskärelse och att det är viktigt i vissa religioner. Men barn ska inte utsättas för den typen av ingrepp av en man beväpnad med lödpistol som varken vet vad han håller på med eller har tillstånd att utföra dessa ingrepp. Skandal.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.