Nöje

Fem filmtips för en jul hemma

Foto: Camilo Rueda López (CC BY-ND 2.0)
Johan Roslin
Publicerad i
#154
Lästid 3 min

Die Hard

TV6, 23 december kl 21:00

Foto: IMDB

Actionfilm från 1988. Polisen John McClane reser under julhelgen från New York till Los Angeles för att besöka sin fru som flyttat dit för sitt jobb. Det dröjer inte länge innan byggnaden hon jobbar i angrips av terrorister som tar de anställda som gisslan. John undviker att bli upptäckt och börjar sätta käppar i hjulen för deras planer. Obligatorisk julfilm, jag ser den varje julafton. Ingen jul utan ”Yippee ki-yay motherfucker”!

Sagan om ringen-trilogin

Streamas på Netflix hela julen

Foto: Pressbild

Filmerna baserade på fantasyböckerna av J.R.R. Tolkien kan bara beskrivas som ett episkt äventyr. En magisk ring som sedan länge är bortglömd återfinns hos en aningslös hobbit som sedan skickas på ett näst intill omöjligt uppdrag att förgöra den. Personligen ser jag dessa filmer minst en gång per år, varför inte nu under julledigheten? Filmerna brukar visas på tv kring jul men tipset är att se dem på Netflix för att slippa pausa äventyret för reklamer.

The Holiday

Foto: IMDB

SVT1, 24 december kl 22:10

Romantisk komedi från 2006. Detta är en av de mysigare filmerna som visas i jul. Cameron Diaz och Kate Winslet spelar två kvinnor med kärleksbekymmer som desperat behöver ett miljöombyte. Diaz karaktär bor i Los Angeles och Winslets i den lilla byn Surrey i England. De två får kontakt via internet och bestämmer sig för att byta bostad över julhelgen. Givetvis lyckas de båda träffa var sin karl (spelade av Jude Law och Jack Black). Det är gulligt, det är mysigt och det slutar lyckligt.

Pulp Fiction

Foto: KPA (CC)

Streamas på SVT Play fram t.o.m. 10 januari

Quentin Tarantinos klassiker från 1994. Filmen följer en handfull kriminella i Los Angeles under en ”vanlig arbetsdag”. Filmens verkliga styrka sitter i den genialiska dialogen. De flesta som tycker om film kan nog citera en eller ett par textrader ur Pulp Fiction. Från Samuel L. Jacksons reciterande av bibelversen ”Ezekiel 25:17” då han precis ska till att döda någon till den klassiska scenen där John Travolta och Jackson diskuterar varför en ”Quarter Pounder” kallas för en ”Royale with Cheese” i Frankrike. Pulp Fiction kanske inte är någon direkt julfilm, men när den går att se på SVT Play under hela jul- och nyårshelgen får du inte missa den!

Tillbaka till framtiden – alla tre filmerna

Foto: IMDB

TV3, 23 december kl 16:25, 24 december kl 16:45 och 25 december kl 16:35

Äventyrsfilmer från 1985, 1989 och 1990. Julhelgen bjuder på en möjlighet att se alla tre Tillbaka till framtiden-filmer på TV3. Personligen tycker jag att den första filmen, där Marty McFly (Michael J. Fox) reser tillbaka till 1950-talet och hjälper sina egna föräldrar att träffas, är den bästa. Men det finns en viss humor att se den andra filmen som utspelas i ett år 2015 där det finns flygande skateboards… Enda minuset är att filmerna går på TV3 så du måste stå ut med reklamen.

Lämna en kommentar