Julen är en fröjdefull högtid för oss som tycker om att baka. Extra trevligt är det att få göra olika bakverk som innehåller saffran. Därför är det kanske inte så förvånande att tre av fyra recept innehåller just saffran… Men vi börjar med lite goda apelsincookies.

Apelsincookies
Receptet ger ca 90 cookies. Gillar du lite större kakor går det även bra att baka ut satsen till 45 kakor. Då måste du dock öka gräddningstiden till totalt ca 12 minuter.
Ingredienser
250 g smör
1 ½ dl farinsocker
2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 apelsiner
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ dl mandel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa smör, farin, socker, salt och vaniljsocker krämigt i matberedare. Mixa i apelsinskalet.
3. Tillsätt ett ägg i taget.
4. Sikta ner mjölet tillsammans med bikarbonaten och mixa till en deg.
5. Hacka mandeln medelfint. Stjälp ut degen på omjölat bakbord och arbeta in mandeln.
6. Rulla bigarråstora kulor och fördela glest på bakpappersklädd plåt.
7. Platta till och grädda i 6 minuter. Ta ut och tryck till kakorna med en spatel eller liknande och grädda i ytterligare 1-3 minuter, tills kakorna fått fin färg.
8. Låt kakorna svalna på bakpapperet innan du lossar dem.
Saffransbiscotti

Det här receptet är i grunden ett recept från Ernst Kirchsteiger som jag har byggt på lite själv så att det blir godare (enligt min smak).
Ingredienser
200 g mandel
100 g smör
3 ägg
2 ½ dl socker
½ g saffran
½ tsk salt
6 dl vetemjöl (6-7 dl)
1 tsk bakpulver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skålla och hacka mandeln grovt.
3. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Stöt saffran med salt i en mortel och rör sedan ner blandningen i smöret.
6. Blanda mandel, mjöl och bakpulver för sig och rör sedan ihop med saffranssmöret och äggsmeten till en ganska lös deg.
7. Dela degen i tre delar och forma till rullar. Ta mer mjöl om degen känns för lös.
8. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
10. Vrid ned ugnen till 75 grader.
11. Skär längderna diagonalt till skorpor. Lägg skorporna på ugnsgallret med snittytan uppåt.
12. Ställ ugnsgallret ovanpå långpannan och ställ in i ugnen igen.
13. Torka skorporna i 60 minuter. Sätt en gaffel eller liknande så att ugnsluckan står lite på glänt medan de torkar.
14. Förvara i en lufttät burk.

Saffransbullar med mandelmassa
Det här receptet ger ca 36 st saffransbullar av lite lyxigare modell med kardemumma och mandelmassa.
Ingredienser
Bullar
50 g jäst
5 dl mjölk
2 pkt saffran
1 ½dl strösocker
250 g Kesella kvarg
100 g smör, rumsvarmt
ca 17 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ ägg till pensling
½ dl pärlsocker
½ dl flagad mandel
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa
1 tsk malen kardemumma
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader, tillsätt saffran och häll det över jästen.
2. Klicka i smöret i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig.
3. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.
4. Medan degen jäser river du mandelmassan och blandar ihop med smöret och kardemumman till fyllningen.
5. Knåda ihop degen och dela den sedan i två delar och kavla ut till rektangulära plattor.
6. Bred fyllning på halva ”plattan” och vik den dubbel. Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop dem till bullar.
7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och flagad mandel.
10. Grädda i mitten av ugnen ca 5-8 min.
11. Låt de färdiga bullarna svalna på galler under bakduk.
Saffransscones
De flesta brukar förknippa saffran med söta bullar och längder. Men saffran passar faktiskt förvånansvärt bra även till ett mer matigt bröd, som scones! Idén fick jag från Fredriks fika och receptet är i praktiken ett vanligt sconesrecept – fast med saffran i.

Ingredienser
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
½ g saffran
2 dl mjölk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Smula ned smöret i mjölblandningen.
4. Blanda saffran och mjölk och tillsätt i bunken. Rör snabbt ihop allt till en kladdig deg.
5. Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
6. Ta lite mjöl på fingrarna och tryck ut degen till en cirkel med ca 30 cm i diameter.
7. Skär degen i fyra lika stora delar.
8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.