Kultur, nöje och vetenskap

Julklappstips: Blod i gruset av Mats Jonsson

En spännande och intressant berättelse

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#154
Lästid 1 min

Författaren Mats Jonsson har utkommit med sin första barn/ungdomsbok, Blod i gruset.

Boken handlar om skolpojken Mats och hans vänner som ska arbeta med ett historieprojekt i skolan. Genom sina grannar Ing-Marie och Lasse blir Mats alltmer intresserad av vad som hände i Ådalen i början på 1930-talet.

Lasse är gravt dement och skriker ”blod i gruset”. Han verkar väldigt rädd. Mats vill ta reda på varför Lasse är så rädd och börjar därför undersöka vad Lasse egentligen varit med om. Spåren bakåt i tiden tar honom tillbaka till skotten i Ådalen 1931. En händelse som är okänd för många unga men som påverkar den svenska arbetsmarknaden än idag.

Mats Jonsson har tidigare gett ut tecknade serieböcker. Blod i gruset är hans första skrivna bok. Ett solklart julklappstips!

Boken finns att köpa hos bokhandlare som Akademibokhandeln och Adlibris till jul.

Lämna en kommentar