Partinytt

Arbetarpartiet genomförde coronasäkrat vinterläger

Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#155
Lästid 2 min

Drygt 20 medlemmar och sympatisörer deltog på Arbetarpartiets vinterläger den 9 januari. Merparten deltog via Zoom, men en mindre och garanterat smittfri skara deltog på Arbetarpartiets partilokal. Dagen var indelad i tre olika politiska teman.

Det första temat satte in partiets arbete i ett djupare politiskt sammanhang. Temat handlade om att arbetarrörelsens alla olika reformer – vad gäller exempelvis anställningstrygghet, rätten till en allmän hälso- och sjukvård samt föräldraledighet – har påverkat den grundläggande tryggheten i samhället. Och detta har i sin tur påverkat de mellanmänskliga relationerna som blivit mer civiliserade. Just försvaret av civiliserade mellanmänskliga relationer utgör ett av de viktigaste skälen till att vi dels arbetar politiskt över huvud taget, dels försvarar idén om arbetarpartier kopplade till fackföreningar (en arbetarrörelse).

Jan Hägglund, som höll i denna del av Vinterlägret, gjorde en jämförelse mellan Sverige som historiskt haft en stark arbetarrörelse (även om den idag förfaller) och USA som aldrig har haft ett arbetarparti, utan endast två partier som båda representerar Big Business (Republikanerna och Demokraterna). Hägglund jämförde Sverige med USA och berättade hur avsaknaden av en arbetarrörelse i USA har förvridit de mellanmänskliga relationerna på ett sätt som är svårt att förstå både i Sverige och i de flesta andra europeiska länder.

I USA bygger relationerna både inom äktenskap/partnerskap, samt mellan vänner, i en oändligt mycket högre utsträckning på den ena personens makt och den andras rädsla att det är svårt att föreställa sig. Dessa relationer och otryggheten i USA illustrerades med väldigt berörande skildringar. Temat var särskilt uppskattat av deltagarna på lägret.

Det andra temat var en diskussion om hur vi ska lyckas få fler skribenter att bidra till produktionen av material till Nya Arbetartidningen. Detta är en nödvändighet för att vi på sikt ska kunna ge ut Nya Arbetartidningen en gång i veckan. En rad förslag och idéer kom upp i samband med diskussionen. Ett av förslagen handlade om att få personer att skriva och skicka in arbetsplatsrapporter. Nya Arbetartidningen ska gå i spetsen när det gäller att öppna sina spalter för arbetsplatsrapporter. Du kan läsa några sådana rapporter i detta nummer av tidningen.

Vinterlägrets tredje tema bestod av en filmvisning, där vi såg ett reportage från Uppdrag Granskning kallat Den svenska strategin. Reportaget handlar om hur svenska politiker och myndigheter hanterade coronapandemin under de kritiska inledande månaderna i våras. Du kan läsa mer om detta här.

Filmvisningen var en bra avslutning på en inspirerande dag – även om reportagets innehåll provocerade fram en hel del irritation.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.