Inrikes

Vad innebär den nya tillfälliga pandemilagen?

Gym är en av verksamheterna som påverkas av den nya pandemilagen. Foto: Snehal Kanodia (CC BY-SA 3.0)
Marika Atlegrim
Publicerad i
#155
Lästid 2 min

Den 8 januari beslutade riksdagen att anta den nya tillfälliga pandemilagen. Lagen ger regeringen rätt att besluta om tvingande åtgärder för att hindra smittspridning och stoppa trängsel.

Regeringen får, genom den nya lagen, långtgående möjligheter att begränsa trängsel och ytterst rätten att stänga verksamheter som inte sköter sig. Lagen ger dock inte regeringen rätt att införa utegångsförbud och den får uttryckligen inte användas för att hindra rörelsefriheten i Sverige.

Lagen handlar om att vidta olika typer av begränsningsåtgärder som kan riktas mycket specifikt. Det kan exempelvis handla om att begränsa öppettiderna eller hur många personer som samtidigt får vistas i en lokal. Regeringen kan också införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmän plats. I mycket allvarliga fall kan hela verksamheter stängas ned.

Nytt är också att den som bryter mot åtgärderna kan tvingas att betala böter. Detta gäller både för verksamheter och privatpersoner.

Följande verksamheter omfattas av lagen:

  • Teater, bio, idrottsevenemang och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
  • Gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.
  • Butiker, köpcentrum och liknande
  • Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
  • Lokaler, exempelvis festvåningar och platser för privata sammankomster
  • Allmänna platser, som parker och badplatser.

Regeringen har mött kritik från flera av oppositionspartierna, som velat att lagen ska innehålla en reglering om ekonomisk ersättning till de verksamheter som skulle kunna drabbas hårt. I dagsläget har regeringen lovat att återkomma till riksdagen med förslag om ersättningar inom ramen för de rutiner som gäller för budgetprocessen.

Den tillfälliga pandemilagen gäller från och med den 10 januari och fram till den sista september i år.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.