Internationellt

Vilka var grupperna som deltog i stormningen av Kapitolium?

En rad högerextrema grupper deltog i samband med stormningen av Kapitolium. Foto: Faksimil ABC News
Davis Kaza
Publicerad i
#155
Lästid 4 min

Bland de som ledde stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari fanns en rad högerextrema grupperingar. Här nedan beskriver vi några av dessa.

Proud Boys

Proud Boys är en högerextrem och våldsinriktad organisation som beräknas ha ungefär 3 000 medlemmar i USA och Kanada. Endast män får vara medlemmar i Proud Boys. Organisationen bildades år 2016 av kanadensaren Gavin McInnis – en profil inom den alternativa högern i USA. Proud Boys kallar sig själva för ”västerländska chauvinister”. De anser att den västerländska kulturen är under angrepp och måste försvaras. Organisationens grundsatser handlar om minskad stat, stängda gränser, motstånd mot politisk korrekthet, för yttrandefrihet och för vapeninnehav.

Medlemmar i Proud Boys i Washington DC den 6 januari i år. Foto: Elvert Barnes (CC BY-SA 2.0)

Proud Boys är mest kända för att deras medlemmar ofta klär sig i skottsäkra västar och bär sköldar samt för sina ständiga våldsamma konfrontationer med anarkister och andra vänstergrupper. Att utföra våldsdåd är ett krav för att kunna stiga i rang inom Proud Boys.

Sedan 2019 leds Proud Boys av exilkubanen Enrique Tarrio. Tarrio har samtidigt även lett kampanjorganisationen ”Latinos for Trump” i Florida inför presidentvalet i november 2020. Tarrio greps av polis i Washington DC den 4 januari för en våldsam sammandrabbning med Black Lives Matter-aktivister en månad tidigare. Vid gripandet hade Tarrio två automatvapen med sig.

Ett flertal Proud Boys-medlemmar syntes i samband med stormningen av Kapitolium. Ledaren för Proud Boys avdelning på Hawaii la dessutom ut en selfie på sig själv när han stod inne i kongressbyggnaden. 

QAnon

QAnon är en konspirationsteori som går ut på att en sammansvärjning av djävulsdyrkande pedofiler (och/eller kannibaler), som ligger bakom ett världsomspännande traffickingnätverk, konspirerar mot Donald Trump för att få denne avsatt. Möjligen tillsammans med representanter för ”den djupa staten”. Skälet är att Trump, enligt konspirationsteorin, bekämpar traffickingnätverket och kommer att slå till mot dessa i något som kallas för ”the storm”. Konspirationsteorin har spridits via olika internetforum och fått en sektliknande skara av följare.

En anhängare till QAnon-konspirationen greps i juni 2018 för att ha blockerat kraftverket Hoover Dam. När han greps var han beväpnad med ett automatvapen och en pistol. Mannen dömdes till sju års fängelse för inhemsk terrorism. En annan anhängare till QAnon dömdes för att ha mördat en underboss inom maffiafamiljen Gambino i New York. Mannen ansåg att maffiabossen utgjorde en del av ”den djupa staten”.

Donald Trump har vid upprepade tillfällen gett bränsle åt QAnon-konspirationerna genom att dela QAnon-material på Twitter. Trump legitimerade även en av de främsta spridarna av QAnon-konspirationerna, en radiopratare som kallar sig ”Lionel”, genom att bjuda in denne till en sammankomst i Vita huset!

Den hornbeklädde ”QAnon-shamanen” var en av deltagarna vid stormningen av Kapitolium. Även den kvinna som sköts till döds av polis var anhängare av QAnon-konspirationen.

Boogaloo Bois

Boogaloo-rörelsen, ofta kallad Boogaloo Bois, är ett löst nätverk av beväpnade grupper vars mål är att förbereda sig för ett andra amerikanskt inbördeskrig – kallat ”the boogaloo”. Vissa boogaloo-grupper består av uttalade nazister som anser att inbördeskriget kommer att bli ett raskrig. Andra grupper motsätter sig rasism. Boogaloo Bois känns igen på att de ofta är beväpnade med automatvapen och bär Hawaii-skjortor under sina skyddsvästar då de visar sig offentligt.

Boogaloo-grupper började för första gången dyka upp i början av 2010-talet. Sedan 2019 har minst 31 personer med boogaloo-koppling dömts för olika våldsbrott. Boogaloo-medlemmar var även med och planerade att kidnappa delstaten Michigans guvernör i oktober 2020. Ett flertal boogaloo-medlemmar identifierades i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Boogaloo Bois demonstrerar utanför stadshuset i Lansing, Michigan. Foto: Lansing State Journal

Oath Keepers

Oath Keepers är en högerextrem milisorganisation som bildades 2009. De påstår själva att de har ca 35 000 medlemmar runt om i landet (2016). Organisationen består främst av både aktiva och tidigare militärer och poliser. Namnet kommer av att dess medlemmar förbundit sig att upprätthålla den ed som alla poliser och militärer svär om att ”försvara konstitutionen mot alla fiender – utländska som inhemska”. Oath Keepers uppmanar sina medlemmar att inte följa order som de anser bryter mot konstitutionen.

Ett flertal individer som deltog i samband med stormningen av Kapitolium bar symboler tillhörande Oath Keepers.

Three Percenters

Three Percenters, även skrivet som 3%ers eller III%ers, är en högerextrem paramilitär organisation bildad 2008. Organisationen har medlemmar både i USA och Kanada. Three Percenters består, likt Oath Keepers, till stor del av tidigare militärer och poliser.

Medlemmar i Three Percenters har dömts för våldsbrott vid ett flertal tillfällen. En av de gripna för den planerade kidnappningen av Michigans guvernör i oktober 2020 var vicepresident för Three Percenters avdelning i Wisconsin. En rad medlemmar i Three Percenters deltog i stormningen av Kapitolium.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.