Arbetsplatsrapporter

Dagar i snöstorm

Johan Roslin
Publicerad i
#156
Lästid 3 min

I mitten av januari föll vad som kändes som hela vinterns snö i Umeå under ett par dagar. Trots att plogbilarna körde dygnet runt fanns det ingen chans för dem att hålla alla gator rena från snö. Det skapade givetvis också problem i vardagen.

Jag börjar dagen med att skotta mig ut från lägenheten och till min bil som står insnöad i carporten. Efter 15 minuters slit så finns det en startbana bakom bilen på parkeringen och jag tar fart för att ta mig ut till vägen. Med snö upp till trösklarna på bilen börjar jag köra till jobbet. Restiden sådana här dagar ökar med ungefär 15 minuter.

När jag kommer fram så har en kollega kört fast sin bil i en vinddriva på vägen 100 meter från grinden in till arbetsplatsen och en annan har fått upp låset på grinden som frusit ihop. Första uppgiften blir att pulsa genom den starka vinden och den knähöga snön för att hämta traktorn och skotta upp våra parkeringsplatser. Medan en av oss börjar köra traktor får de andra börja handskotta framför dörrar och portar så att man kan nå snön med traktorn för att köra bort den. Efter att alla fått in sina bilar på parkeringen och kopplat in sig på motorvärmarstolparna får man ta sig en kopp kaffe och byta om.

Sedan börjar arbetet i traktorn. Jag måste börja med att styra ihop all snö på anläggningen i en hög för att sedan kunna köra ut den genom en grind på baksidan. Detta är ett tidskrävande jobb när det kommit mycket snö över natten. Har man skrapat ihop sin hög till lunch så har man varit snabb. Om det kommer någon lastbil på morgonen som behöver lastning/lossning så får man skynda sig att skrapa av en yta stor nog för att köra med en truck och ställa av det gods som anländer.

Alla ställen som inte går att nå med traktorn som t.ex. närmast husväggar och under tak måste handskottas. Nästan alla arbetsuppgifter vi har måste vänta tills det att man skottat av de ytor som krävs för att köra truck mellan de olika lagren på anläggningen. All tid man spenderar på att skotta är tid som går bort från ens vanliga arbetsuppgifter. Konsekvensen blir att allt man inte kan göra idag får man försöka ta igen en annan dag…

Snöskottningen är dessutom en djupt otacksam aktivitet dagar som dessa då stormvindar och snöfall skapar nya drivor allt medan man kör bort dem. När man väl lyckats köra ut nattens snö så har den ersatts med ny och när man åker hem så ser det inte ut som att man gjort någonting på 8 timmar.

Vid arbetsdagens slut sopar jag av min bil för att köra hem, på vägen hör jag ständigt trafikmeddelanden om trafikolyckor och fastkörningar. När jag ser min parkering tvingas jag inse att den inte är körbar, och jag parkerar på andra sidan vägen där någon har skottat under dagen. Jag börjar skotta fram min parkeringsplats under carporten som jag lämnade i morse i väntan på att någon kommer och skottar av ytan med en traktor så att jag kan köra in.

Det snöar fortfarande och jag vet att imorgon får jag skotta fram bilen igen och börja om.

Lämna en kommentar