Internationellt

Riksrätten mot Donald Trump inleds

Donald Trump är den förste presidenten i USA:s historia som ställts inför riksrätt två gånger. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Tomas Westerström
Publicerad i
#156
Lästid 2 min

Måndagen den 8 februari inleds riksrätten mot Donald Trump. Detta blir första gången i historien som en amerikansk president ställs inför riksrätt en andra gång. Bakgrunden är Trumps roll i att hetsa fram stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari – som ledde till att fem människor miste livet.

I skrivande stund har FBI identifierat över 400 personer som deltog i stormningen. Drygt 180 personer har gripits. De gripna riskerar att dömas till långa fängelsestraff – i vissa fall uppåt 20 år. Många anser sig idag ha blivit förrådda av Donald Trump. Fem av demonstranterna – bland annat den ökände och hornbeklädde ”QAnon-schamanen” – har dessutom meddelat att de är beredda att vittna mot Trump under riksrätten.

När de deltog i stormningen av Kapitolium ansåg de sig nämligen agera i enlighet med vad den dåvarande presidenten uppmanade till. Detta har även vissa av de gripna fört fram till sitt försvar. En gripen medlem ur den högerextrema gruppen Proud Boys har sagt i förhör att han ansåg att han bjudits in att storma Kapitolium av Donald Trump.

Samtidigt har en hård offentlig debatt blossat upp mellan två falanger inom det republikanska partiet. De som vill distansera sig från Donald Trump och trumpismen, å ena sidan, och en Trump-vänlig falang, å den andra. De Trump-vänliga har siktat in sig på kongressledamoten Liz Cheney, som var en av tio republikaner som röstade för riksrätten mot Trump. Trumpmotståndarnas huvudmotståndare är den nyvalda kongressledamoten Marjorie Taylor Greene, som påstås stödja konspirationsteorin QAnon.

För att Trump ska fällas krävs tvåtredjedels majoritet i Senaten, där demokraterna och republikanerna har 50 representanter vardera. Det krävs alltså att 17 republikanska senatorer ”går över” för att det ska bli en fällande dom. Om Donald Trump fälls så innebär det att han aldrig mer kommer att kunna ställa upp som presidentkandidat, eller kandidera till något annat statligt ämbete.

Pressen för att Trump ska fällas i riksrätten är hög. 100 amerikanska storföretag har hotat att dra in sina bidrag till Republikanerna om partiet inte fäller Trump. NyA kommer att följa utvecklingen noga.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.