Göteborg

Ansträngd situation inom intensivvården i Västra Götaland

Trycket är högt på intensivvårdsavdelningarna runt om i världen. Foto: U.S. Marine Corps / Cpl. Daniel R. Betancourt Jr. (CC BY 2.0)
Agneta Björk
Publicerad i
#157
Lästid 2 min

Det nya året inleddes med nya coronarekord på sjukhusen i Västra Götaland.  Året har inletts med de högsta noteringarna sedan slutet på maj 2020. Måndag den 14 december fick 33 patienter med covid-19 intensivvård i Västra Götaland, den 6 januari 2021 hade antalet ökat till 84.

Ökningen inom intensivvården var tydlig redan i mellandagarna och efter årsskiftet har det fortsatt. Den största ökningen har skett på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är väldigt ansträngt måste jag säga. Det har ju skett en markant ökning av IVA-platser under helgerna och vi har mer eller mindre dubblerat våra inlagda covid-IVA-patienter från julafton till nyårsafton, säger Peter Dahm, verksamhetschef och IVA resursansvarig i Sahlgrenskas pandemigrupp, till Göteborgs Posten (GP).
– Bemanningen blir en allt större utmaning i och med det ökade trycket, fortsätter Dahm.

På Sahlgrenska har man därför vädjat om att vårdpersonalen ska prioriteras högre under den pågående vaccinationen. Sjukhuset har svårigheter att bemanna sina IVA-avdelningar och blir trycket ännu större kan de inte riskera sjukdomar och smittoutbrott bland personalen.

Västra Götaland gick tidigt under året ut med att man kan gå emot den nationella prioritetsordningen om man inte får gehör hos Folkhälsomyndigheten, för att vårdpersonalen ska kunna vaccineras tidigare.

Bättre behandlingsmetoder har bidragit till att en mindre andel coronapatienter kommit till IVA under den andra vågen jämfört med den första men samtidigt är sjukvården som helhet mer pressad än någonsin.

Även om antalet covidpatienter som vårdas på IVA i Västra Götaland har gått ner något sedan årets toppnotering på 84 patienter den 6 januari, så har belastningen varit fortsatt hög. Den senaste månaden har mellan 50–60 av regionens IVA-platser upptagits av covidpatienter. Detta bådar tyvärr inte gott inför en eventuell tredje våg.

Detta understryker att de tillfälliga statliga tillskotten måste övergå i en rejäl, och långsiktig, upprustning av sjukvården. Både för att hantera den rådande coronapandemin, men även för att höja beredskapen inför framtida pandemier.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.