Umeå

Lokal fackordförande utreds – har tagit ut 400 000 kr i felaktiga ersättningar

F.d. ordförande för Kommunal sektion Umeå har felaktigt tagit ut drygt 400 000 kronor. Det är inga småpengar. Foto: Henrik Ström (CC BY-SA 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#157
Lästid 2 min

I slutet av november 2020 avslöjade Västerbottens-Kuriren (VK) att Anton Markeby, f.d ordförande för Kommunals Umeåsektion, tagit ut dubbla ersättningar från både Umeå kommun och Kommunal. I samband med detta lämnade Markeby sitt uppdrag som sektionsordförande.

Umeå kommuns och Kommunals undersökningar har visat att Markeby vid en rad tillfällen fått dubbla ersättningar från Kommunal samt Umeå kommun. Dessutom har han, vid 14 tillfällen, fått trippla ersättningar – från Kommunal, Umeå kommun samt från LO! Vid vissa tillfällen har Markeby gjort avdrag från sin lön i kommunen och samtidigt fått ersättning från både Kommunal och LO. Alltså, han har utfört uppdrag åt en av de tre organisationerna (LO, Kommunal, Umeå kommun), men för samma uppdrag tagit ut ersättning från två, och i 14 fall av alla tre, av dessa organisationer! Det har även framkommit att Markeby, under lång tid, betalat en för låg medlemsavgift till Kommunal.

Enligt Umeå kommuns förhandlingschef Stefan Larsson hade Markeby vid totalt 49 tillfällen mellan åren 2017 och 2019 felaktigt tagit ut ersättning. Markeby tvingades återbetala 69 000 kronor till kommunen. Till detta kommer att Markeby kan ha fått 234 000 kronor för mycket från LO samt 167 000 kronor för mycket från Kommunal. Därmed rör det sig totalt om 401 000 kronor.

Håkan Nilsson, ordförande för Kommunals Västerbottenavdelning, har sagt till Västerbottens-Kuriren att han inte vill uttala sig i frågan med hänvisning till att utredningen fortfarande pågår. Nilsson bekräftade dock för VK att utredningen omfattar såväl Kommunal som LO. Han vill inte heller uttala sig om vilka påföljder som kan bli aktuella från fackets sida.

Mot bakgrund av att facken har en avgörande roll att spela då det gäller att försvara anställningstryggheten, och i synnerhet i Kommunals fall att kämpa för mer resurser till sjukvård och äldreomsorg, så är denna typ av oegentligheter mycket destruktiva.

Fackförbunden måste bli kämpande organisationer som sätter sina medlemmars intressen främst. Ett led i detta är att värna om att människor ska ha förtroende för facken. Då kan det inte finnas något utrymme för fackliga företrädare som tillförskansar sig pengar de inte har rätt till.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.