Nöje

Björn Skifs och Blue Swede – ännu en del av ”det svenska popundret”

Björn Skifs på scen 2010. Foto: Athyllis / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#158
Lästid 3 min

Blue Swede, eller Blåblus som de hette på svenska, bildades 1972 med Björn Skifs som sångare och frontman. Bandet fick en internationell monsterhit i låten Hooked on a feeling som blev etta på den amerikanska Billboard-listan den 6 april 1974. Samma dag vann ABBA Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Över en natt blev det svenska popundret ett internationellt fenomen.

Hooked on a feeling var en cover på artisten BJ Thomas, som sjöng in låten redan 1968. Blue Swedes version inleds med det välkända ”ooga-chaka”, även om detta faktiskt tillkom i en annan cover på låten som britten Jonathan King spelade in redan 1971. Hooked on a feeling har senare varit med i soundtracket till storfilmer som Quentin Tarantinos De hänsynslösa (Reservoir dogs) och Marvel-filmen Guardians of the Galaxy. Paradoxalt nog var Blåblus ute på en Sverigeturné samtidigt som Hooked on a feeling gick upp som etta på Billboardlistan. Bandet varken kunde eller ville bryta de bokade arrangemangen. Dessutom ville ingen ändra på den redan planerade sommarturnén i folkparkerna.

Bengt Palmers, som var Björn Skifs och Blåblus skivproducent, åkte så småningom över till USA och förberedde bandets lansering. Skifs och medlemmar i Blåblus reste även över på en promotionturné, samt för att kolla artistklimatet. Men det dröjde ända till i september 1974 innan bandet slutligen genomförde en USA-turné. Problemet var att bandet hade väntat för länge med USA-turnén. Under de fem månader som gick mellan det att Hooked on a feeling låg etta på Billboardlistan i april och då turnén genomfördes i september hade intresset för gruppen och låten svalnat väsentligt.

Skifs satsade på solokarriär

Den numera 73-årige Björn Skifs slutade i Blåblus året därefter, 1975, för att istället satsa på en solokarriär. Han deltog i den svenska Melodifestivalen fyra gånger och lyckades även vinna vid två tillfällen (1978 och 1981). Hans låt Håll mitt hjärta slog rekord då den låg hela 142 veckor på Svensktoppen under åren 2003-2006.

Vid sidan av musikkarriären har Skifs även medverkat i en rad filmer, som exempelvis Strul, Drömkåken och Joker. Han har även framträtt som underhållare i olika TV-sammanhang som Nöjesmassakern och Kryzz, där han fick visa upp sina talanger som komiker. Under 1990-talet provade Skifs även på att göra musikaler.

Björn Skifs var även initiativtagare till den oerhört populära turnén ”Badrock”, som återkom varje sommar mellan 1986 och 1992. Skifs samlade Sveriges rockelit i en turné som kombinerade sol, bad och musik. Bland artisterna som deltog under åren fanns Marie Fredriksson, Anne Lie Rydé, Louise Hoffsten, Mats Ronander och Tommy Nilsson – för att nämna några. Kapellmästare på turnén var för övrigt Anders Berglund – en av originalmedlemmarna när Blåblus bildades 1972.

Vad hände med Blåblus? Efter att Björn Skifs lämnat bandet fortsatte Blåblus att jobba vidare som kompband till bland annat Jerry Williams sommarturné 1976, Ted Gärdestads sommarturné 1977 och Brian Chapmans sommarturné 1978. Efter ett antal års uppehåll startades Blåblus om år 2011 av gitarristen Micke Areklew och i skrivande stund är bandet fortfarande igång.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.