Kultur, nöje och vetenskap

Matig och god filmjölkslimpa med anis och fänkål

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#158
Lästid 1 min

En redig filmjölkslimpa är aldrig fel. Denna matiga variant innehåller både tranbär och solrosfrö och är kryddad med anis och fänkål. Gott!

Då brödet innehåller bakpulver och inte jäst är ett tips är att frysa in brödet direkt efter bakning och ta fram det eftersom. Annars kan det snabbt bli torrt.

Ingredienser

1 kg rågsikt
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
2 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 l filmjölk
1-2 dl torkade tranbär eller russin
1,5-2 dl mörk sirap
1-2 dl solrosfrön

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med att mäta upp filen. Häll i tranbär eller russin i filen.
3. Blanda rågsikt, solrosfrön, bikarbonat och bakpulver med stött anis och fänkål i en stor bunke.
4. Tillsätt fil och sirap, rör ihop allt till en kladdig deg.
5. Häll upp degen i tre smorda limpformar eller i en långpanna.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
7. Låt limporna ligga kvar i sina formar i ca 10 minuter efter att du tagit ut dem ur ugnen.
8. Tippa upp på galler och täck över med bakhanddukar.      

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.