Inrikes

Även kvinnor som återvänder från IS / Daesh måste ställas inför rätta

Även de kvinnor som anslöt sig till IS / Daesh i Irak och Syrien är medansvariga för denna terrororganisations brott mot mänskligheten. Foto: Faksimil Youtube / El Pais
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#158
Lästid 3 min

Under de senaste månaderna har ett flertal svenska kvinnor som anslöt sig till Islamiska Staten / Daesh i Irak och Syrien kommit tillbaka till Sverige. Dessa måste ställas inför rätta snarast möjligt.

Kvinnorna var bland de sista av IS / Daesh anhängare som gav upp eller besegrades och togs tillfånga i Syrien. De stod alltså upp för IS / Daesh in i det sista. Efter att kvinnorna gripits av den syriska staten blev de satta i fånglägret al-Hol. Men under förra året lyckades många av fångarna i al-Hol fly. De svenska IS-kvinnorna tog sig till Turkiet där de blev gripna av gränsvakterna. Därefter har de fått hjälp av Utrikesdepartementet (UD) att komma tillbaka till Sverige.

I den offentliga debatten har de kvinnor som anslutit sig till IS / Daesh inte sällan framställts som offer för omständigheterna och att de exempelvis blivit medlurade av sina män. Men detta är en falsk beskrivning. Alla de ca 300 individer som lämnade Sverige och anslöt sig till IS / Daesh i Irak och Syrien, kvinnor som män, gjorde ett medvetet och aktivt val att ansluta sig till denna brutala terrororganisation. De är alla medskyldiga till de brott mot mänskligheten som IS / Daesh gjorde sig skyldiga till. Detta oavsett om de själva aktivt deltog i halshuggningarna, tortyren, våldtäkterna, slavhandeln och folkmorden – eller om de lagade bödlarnas mat och födde deras barn.

Sju månader militär utbildning

Den franska dokumentären ”I kalifatets ruiner” avslöjade dessutom att alla västerlänningar, inklusive kvinnor och barn, som anlände till IS / Daesh territorium fick genomgå en sju månader lång militär utbildning. De fick dessutom genomgå en fem månader lång indoktrinering i IS / Daesh extrema tolkning av islam. Vi upprepar: denna militära utbildning och religiösa indoktrinering omfattade även kvinnor och barn!

Trots att ca hälften av de 300 svenskar som anslöt sig till IS / Daesh har återvänt är det bara enstaka individer som har ställts inför rätta för sina brott. Det är dock ett steg framåt att två av IS-kvinnorna, och ytterligare fyra andra IS-anhängare som återvänt till Sverige under 2020, delgivits misstanke om krigsbrott. Det är Karolina Wieslander, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som har beslutat att inleda förundersökningen. I ett fall har även socialtjänsten omhändertagit en av IS-kvinnornas barn.

Det är minst sagt på tiden att det svenska rättsväsendet nu försöker lagföra några av dessa förbrytare. Det har nämligen gått hela sju år sedan IS / Daesh utropade sitt kalifat. Detta är sju år under vilka IS-anhängare som återvänt till Sverige har kunnat använda sin prestige till att värva nya rekryter till IS / Daesh extrema tolkning av islam. Det är också sju år under vilka människor som flytt till Sverige undan IS / Daesh terror har riskerat att få möta sina förövare på ICA eller Coop. De svenska myndigheternas oförmåga att lagföra återvändare (som stött IS-Kalifatet, genom att de anslöt sig till Daesh i Irak och Syrien) är oförlåtlig och skiljer sig, skamligt nog, från nästan alla andra länder i Europa.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.