Lokalt och insändare

Kommunal sektion Umeå antog uttalande mot försämrad arbetsrätt

Protestuttalandet som antogs av Kommunal sektion Umeå den 16 februari.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#158
Lästid 3 min

Årsmötet för Kommunal sektion Umeå den 16 februari antog ett protestuttalande mot att Kommunals förbundsstyrelse anslutit sig till den s.k. LAS-överenskommelsen tillsammans med Svenskt Näringsliv, PTK och IF Metall. Uttalandet föreslogs av bussförarnas arbetsplatsklubb inom sektion Umeå.

Årsmötet beslutade att uttalandet enbart skulle sändas till sektionens medlemmar samt till Kommunals förbundsstyrelse. Nya Arbetartidningen har dock fått tag i uttalandet. Då vi anser att försvaret av anställningstryggheten utgör en av de viktigaste frågorna i svensk politik idag har vi valt att publicera uttalandet här nedan.

Inte i vårt namn! 

Vi kräver att Kommunal lämnar LAS-överenskommelsen med Svenskt Näringsliv och PTK, som förbundsstyrelsen tillsammans med IF-Metalls ledning har anslutit sig till. Anslutningen gjordes trots att ett enigt LO en dryg månad tidigare sade nej till densamma. En överenskommelse som Tobias Baudin då kallade för en sminkad gris och som innehåller det som tidigare ansågs vara en röd linje och inte förhandlingsbart. Att göra detta bakom ryggen på övriga LO-förbund är att helt överge solidaritetstanken och ett oförlåtligt svek.

Det är fullständigt oacceptabelt av en fackföreningsledning att sätta sin namnteckning under en uppgörelse som i praktiken avskaffar det lilla anställningsskydd vi har i LAS. Kommunals högsta ledning och styrelse påstår att man stärker anställningstryggheten för medlemmarna, att kvinnorna är vinnare och att ”för första gången får kvinnorna i äldreomsorgen uppleva en förbättring av LAS”. Det är inte sant. Det är lögn. Kommunal har fått två småsmulor vars värde i det närmaste är noll, men som framställs som gigantiska segrar. Den ena är något kortare tid innan tillsvidareanställning för visstidsanställda mot för det som LO sa nej till. Men det finns inget som tvingar en arbetsgivare att anställa. Det kan mycket väl bli så som bland annat Handels varnar för, att istället för att bli tillsvidareanställd, så slutar arbetsgivaren att ringa när tidsgränsen närmar sig. I realiteten blir det troligen fler och kortare lösa anställningar för många människor. Den andra gäller hyvlingen. Kommunalledningen påstår att man nu får bort missbruket av den. Detta genom att de hyvlade ska få 1-3 månader på sig att vänja sig vid den nya lägre lönen. Vilken fräckhet! Vad undertecknandet gör angående hyvlingen är att institutionalisera och ge facklig legitimitet till otyget och dessutom förbinda det med fredsplikt. Istället för att ge upp striden mot hyvlingen, så borde Kommunals ledning ha bett om att få gå en kurs hos SEKO-klubben på Pågatågen!

Försämringarna av turordningsreglerna och saklig grund, kommer i praktiken att göra att vi alla blir permanent provanställda. Det finns ingenting i denna uppgörelse som på något sätt kommer i närheten av att uppväga det.

Kommunals ledning verkar anse att det ingår i deras uppdrag att avskaffa de faktiska möjligheterna att bedriva facklig verksamhet på arbetsplatserna. 

Vi säger och kräver: 

Inte i vårt namn! Kommunal måste lämna LAS-överenskommelsen!

Uttalande antaget vid Kommunal Sektion Umeås årsmöte 2021-02-16

Vi yrkar:
-att sektion Umeås årsmöte antar ovanstående uttalande
-att sektion Umeås uttalande skickas vidare till Kommunal Västerbotten för att antas på nästa representantskap

Motionen inlämnad av styrelsen för ArbetsplatsKlubb Umeå Trafik – AKUT

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.