Inrikes

Tusenmannamarschen utgör ett hot mot folkhälsan

Foto: Faksimil Facebook
Erik Amnell
Publicerad i
#158
Lästid 5 min

Över 13 000 personer har avlidit i covid-19 i Sverige sedan pandemin bröt ut. I början av mars månad rapporterade folkhälsomyndigheten att antalet fall av covid-19 fortsätter att öka och att belastningen på sjukvården kommer att fortsätta vara hög. Lösningen för att vända utvecklingen är att minska kontakten med andra människor och att vaccinera så många som möjligt. Det är således inte enbart pandemin som hotar folkhälsan – konspirationsteoretiker och förespråkare av alternativmedicin har startat en offensiv mot vetenskapen och sjukvården som försätter människoliv i fara.

En marsch för ”frihet och sanning

Den 6 mars klockan 14:00 gick demonstrationen med det grandiosa namnet Tusenmannamarschen för frihet och sanning av stapeln i Stockholm. Evenemanget lockade till sig ett par hundra personer. Budskapet var enkelt: Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) har fel. Coronapandemin har inte alls orsakat ökad dödlighet eller ökad belastning inom sjukvården. Det är en lögn som politiker och media framför.

Dessa utgör en del av en ’’konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten’’ skriver arrangören Filip Sjöström på sin Facebooksida. Enligt Sjöström kan vi undvika att smittas av coronaviruset genom meditation och positivt tänkande. Därför bör restauranger, gym, biografer, kyrkor och andra offentliga byggnader öppnas. Kravet på social distansering bör slopas liksom kravet på att bära munskydd.

Övriga deltagare i manifestationen bestod av en brokig skara konspirationsteoretiker. Budskapen på demonstranternas plakat innehöll paroller som ”Statens och medias propaganda är det verkliga viruset”, ”Valen är riggade”, ’’Staten är en maffia’’ och ’’Pandemin är påhittad för att dölja den kommande bankkraschen’’. Många av parollerna framstod som importerade från konspirationsteoretiska rörelser i USA. I Facebook-gruppen för organisationen ”Frihet Sverige”, som stod som arrangörer för demonstrationen, florerar liknande uttalanden. En medlem i Facebookgruppen menar att Kina medvetet spridit coronaviruset för att sedan skapa ett vaccin som innehåller nanorobotar som kan användas för att styra människors vilja. En annan medlem refererar till ’’den djupa staten’’ och en konspirationsteori som går ut på att ett hemligt nätverk av satanistiska pedofiler styr världen – idéer som är hämtade direkt från den amerikanska konspirationsteorin QAnon.

Ytterligare en medlem hävdar bestämt att Donald Trump har avrättat Stefan Löfven, Joe Biden, kung Carl XVI Gustaf samt en rad andra politiska ledare för att sedan ersätta dessa med dubbelgångare för att dölja avrättningarna.

En konspirationsteori kommer sällan ensam

Det finns ett skäl till varför just tusenmannamarschen drar till sig konspirationsteoretiker och förespråkare av alternativmedicin.  Det första är att de som står bakom demonstrationen själva är förespråkare av konspirationsteorier och alternativmedicin. Det andra skälet är att den som är villig att tro att coronapandemin inte är farligare än säsongsinfluensan har åsidosatt förnuftet – och den som åsidosätter förnuftet är villig att tro på precis vad som helst, exempelvis att världen är styrd av en satanistisk pedofilsekt.

Det är nämligen en regel – snarare än ett undantag – att en person som tror på en konspirationsteori också tror på en rad andra. En konspirationsteori kommer sällan ensam. Den svenska vit makt-rörelsen vimlar av konspirationsteoretiker. Därför är det ingen slump att manifestationen även väckte intresse hos högerextremister. Den antisemitiska tidningen Nya Dagbladet hänvisar friskt till marschen liksom öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Konspirationsteorier och pseudovetenskap utgör ett allmänt tankegods inom dessa kretsar.

Ett hot mot människors liv och hälsa

De förnuftsvidriga uttalanden som Filip Sjöström och hans gelikar uttrycker är allvarliga. Dessa snurriga teorier undergräver inte enbart förnuftet och ironiskt nog också sökandet efter sanning – det utgör också ett hot mot människors liv och hälsa. År 2005–2006 spred konspirationsteoretiker lögnen att vaccinet mot mässlingen orsakade autism och hjärnskador och att det politiska etablissemanget låg bakom. Konsekvensen var att tusentals människor valde att underlåta vaccinera sina barn mot ett virus som utan utbredd vaccinering dödar uppskattningsvis 2,6 miljoner människor varje år (WHO, 5 december 2019).

Sverige är det land i Norden som drabbats hårdast av coronapandemin. Det är därför ytterst allvarligt att konspirationsteoretiker försöker undergräva forskningen och myndigheternas arbete mot att minska smittspridningen. Det är ett direkt och konkret hot mot både liv hälsa.

Fakta: Initiativtagarna till ”Tusenmannamarschen”

Foto: Faksimil Youtube

Filip Sjöström
Huvudarrangör bakom tusenmannamarschen. Grundare av företaget Smart Labz som arbetar med alternativmedicin. Företaget erbjuder bland annat tester för att mäta ”hjärnhälsa” för 2 495 kr och hävdar att positivt tänkande kan bota sjukdomar. Sjöström är också ordförande i Nordic Nutrition Council som är en ideell förening som arbetar med kost och hälsa.

Foto: Faksimil Vimeo

Maneka Helleberg
En nyckelperson bakom demonstrationen. Helleberg arbetar med ”nyandligt entreprenörskap”. Hon säljer bland annat ”medicinskt vatten” och påstår sig ha varit synsk sedan 14-årsåldern. Enligt Helleberg är vaccinet för covid-19 ’’en dödsfälla’’.

Foto: Faksimil Youtube

Mikael Nordfors
Läkare och förespråkare av alternativmedicin samt far till Maneka Helleberg. Känd för att ha ordinerat ofrivillig anusmassage till en patient i syfte att bota hennes fotsmärta. Nordfors hävdar även att analmassage kan lindra både ryggont och reumatism. Inspektionen för Vård och Omsorg (Ivo) har yrkat på att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) ska återkalla Nordfors läkarlegitimation då han anses vara ”uppenbart olämplig att utöva yrket”. Han har även prickats och varnats av myndigheterna vid ett flertal tidigare tillfällen – både i Sverige och Norge.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.