Kultur, nöje och vetenskap

Havrerutor med nougat

Havrerutorna gör sig väldigt bra i påsk. Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#159
Lästid 1 min

Här kommer ett trevligt recept på havrerutor som du kan baka i påsk. Eller när som helst egentligen!

Ingredienser

100 g smör eller margarin
4,5 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

Till garnering:
100 g mjuk nougat (kylskåpskall)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält matfettet.
3. Blanda samman havregryn, vetemjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål. Tillsätt matfettet och rör om.
4. Bred ut smeten i en smord långpanna eller använd bakplåtspapper, 20×30 cm.
5. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
6. Skiva nougaten tunt, enklast blir det med en osthyvel. Lägg skivorna i ett tunt lager ovanpå den heta kakan så att nougaten smälter.
7. Skär kakan i rutor, låt den sedan stå i kylskåpet så att nougaten hinner stelna innan kakan ska serveras. Går också bra att frysa in!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.