Kultur, nöje och vetenskap

Hep Stars – ett av de tre stora svenska popbanden på 60-talet

Hep Stars och Tages målar tavlor i Sundsvall.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#159
Lästid 3 min

De internationella framgångarna för svenska popband och artister grundlades genom vad vi skulle kunna kalla för ”popundret på hemmaplan”. Ett av de band som var centrala för det svenska popundret var Hep Stars, som hade stora framgångar i Sverige i mitten av 1960-talet. En av bandets medlemmar skulle senare spela en central roll i att göra ”det svenska popundret” till ett internationellt fenomen.

På 1960-talet var det framförallt tre band som dominerade den svenska pophimlen – Tages, Shanes och Hep Stars. Hep Stars bildades 1963 under namnet Quartet Yep av basisten Lennart Hegland och trummisen Christer Petterson. Strax därefter blev organisten Hans Östlund en del av gruppen och så småningom anslöt även Janne Frisk på gitarr och sång. Med Frisk förändrades musiken i riktning mot rockmusik, och på hans förslag bytte gruppen namn till Hep Stars.

1964 hade bandet en spelning på Rörstrands ungdomsgård, men eftersom sångaren Janne Frisk var på turné med dragspelaren Erik Frank var det något som saknades. Tjugo minuter in i spelningen insåg bandet att det inte höll. De ringde upp en kille som hette Svenne Hedlund, som med kort varsel och helt oförberedd kom och räddade spelningen. Hans gage var hela tre kronor och sjuttioåtta öre, en varmkorv och taxipengar. Resultatet blev att Hedlund lämnade sitt dåvarande band Clifftones för att bli ny sångare i Hep Stars.

Under sommaren samma år åkte bandet ut på en folkparksturné som drog storpublik. Det hände till och med att polisen fick rycka in för att hantera bandets vilda fans. Vid denna tid var Hep Stars influerade av amerikansk rock ’n’ roll och publiken bestod mestadels av raggare. Snart skulle dock brittiska pop- och rockband bli de största influenserna. The Rolling Stones var förebilderna, men även covers av The Beatles fanns med på repertoaren.

Bandets första singel, Kana Kapila, släpptes 1964. Singeln tog sig aldrig in på Tio i Topp och den fick dessutom bara en handfull radiospelningar. Hans Östlund lämnade bandet samma år och ersattes av ingen mindre än Benny Andersson (ja, ABBABenny) som organist. I april 1965 gick låten Cadillac in på nionde plats på Tio i Topp. Låten höll sig kvar där i 14 veckor och lyckades även nå förstaplatsen. Den låten blev synonym med gruppen under hela deras karriär. En vecka senare hamnade ännu en av bandets låtar på Tio i Topp, A Tribute to Buddy Holly. Och veckan därefter en ytterligare en låt, Farmer John. Hep Stars hade alltså inte mindre än tre låtar samtidigt på Tio i Topp, vilket säger något om hur populärt bandet var under sin storhetsperiod.

1966 träffade Svenne Hedlund den amerikanska sångerskan Charlotte Walker, och de blev ett par. 1968 blev Walker medlem i Hep Stars, men då var gruppens storhetstid över. 1969 valde Benny Andersson att hoppa av bandet för att koncentrera sig på sitt samarbete med Björn Ulvaeus, som bara några år senare ledde till bildandet av ABBA. I samma veva slutade även Hedlund och Walker för att bilda duon Svenne & Lotta.

Svenne & Lotta tävlade i Sveriges uttagning för Melodifestivalen 1975 med låten Bang en boomerang. Låten var skriven av Björn och Benny, som året innan hade bidragit till att göra det svenska popundret till ett internationellt fenomen i och med att ABBA vann Melodifestivalen 1974 med låten Waterloo. The rest is history, som man brukar säga.

Vad hände med Hep Stars? Svenne och Lotta ersattes av det indonesiska syskonparet Kookie och Josephine Tian. Senare byttes även flera andra medlemmar ut. När bandet upplöstes 1973 var basisten Lennart Hegland den ende kvarvarande originalmedlemmen. Genom sin centrala roll i skapandet av det svenska popundret har bandet för evigt skrivit in sig i historieböckerna.

Lämna en kommentar