Inrikes

Islamistvänliga partiet Nyans ställer upp i valet 2022

Mikail Yüksel, partiledaren för Nyans, har kopplingar både till den turkiska Erdoganregimen och fasciströrelsen Grå Vargarna. Foto: Faksimil Youtube
Tomas Westerström
Publicerad i
#159
Lästid 4 min

I augusti 2019 bildades Partiet Nyans. Nyans vänder sig till Sveriges muslimer och säger sig försvara förorten och det mångkulturella samhället. Partiet har meddelat att de ställer upp i riksdagsvalet 2022 samt sex regioner och 21 kommuner. Människor på andra orter uppmanas dessutom att höra av sig om de vill kandidera. Nya Arbetartidningen har tittat närmare på personerna bakom Partiet Nyans samt vilka politiska frågor partiet försöker profilera sig i.

På Partiet Nyans hemsida möts läsaren av den passande parollen ”inte som andra partier”. Nyans är verkligen inte som andra partier. Partiet är av allt att döma ett försök från Sveriges islamister att bilda ett eget parti istället för att infiltrera etablerade partier. Bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång i april 2016, på grund av sina kopplingar till islamism och turkisk fascism, ledde till en hårdare granskning av partiernas företrädare. Detta gjorde att en lång rad andra individer – knutna till bland annat Muslimska brödraskapets minoritetstolkning av islam – också fick lämna sina positioner inom främst MP, S och C.

Partiledare med kopplingar till Erdogans regim

Partiledaren för Nyans, Mikail Yüksel, var tidigare medlem i Centerpartiet. Inför riksdagsvalet 2018 var Yüksel t o m en av Centerpartiets toppkandidater i Göteborg. Han uteslöts dock ur C bara veckor före valet då det avslöjades att han deltagit i ett möte med den turkiska fascistiska organisationen Grå Vargarna. Syftet med mötet var att etablera Grå Vargarna i Skandinavien. I svenska medier försöker Yüksel framställa sig som en demokratiskt sinnad person som kämpar för minoriteters rättigheter. Men Yüksels meritlista säger något helt annat. Det är vida känt att de Grå Vargarna har hundratals mord på sitt samvete. Offren har främst varit kurder, armenier och vänstersympatisörer i Turkiet men även runt om i Europa.

I februari 2015 talade Yüksel på ett torgmöte i Stockholm där han förnekade Turkiets folkmord på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker år 1915. Yüksel organiserade torgmötet tillsammans med Barbaros Leylani, dåvarande vice ordförande i Turkiska Riksförbundet. Leylani blev uppmärksammad i riksmedia år 2016 sedan han ropat ”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!” på ett torgmöte i Stockholm. Detta ledde till att Leylani dömdes för hets mot folkgrupp.

Yüksel har dessutom av allt att döma starka band till Erdogans regim i Turkiet. Den regimvänliga turkiska tidningen Yeni Safak har skrivit ett flertal artiklar som framställer Partiet Nyans och dess partiledare i mycket positiv dager. I samband med valet 2018 uppmanade Erdogans europeiska lobbyorganisation UETD (Union of European Turkish Democrats) till en röst på Yüksel, som då alltså kandiderade för C. Enligt Sveriges Radio har UETD kartlagt och hotat turkiska medborgare i Sverige som är kritiska mot Erdoganregimen.

Försvarade islamistisk friskola

I Nyans partiprogram finns bland annat att ”islamofobi” ska få en egen brottsrubricering. Detta begrepp är ofta svårdefinierat. Partiet Nyans har bland annat hävdat att det var ”islamofobi” som låg bakom att en enig kommunstyrelse i Göteborg beslutade att uppmana Skolinspektionen att stänga ner den muslimska friskolan Safirskolan (f.d Vetenskapsskolan).

Att partiet tagit Safirskolan i försvar är avslöjande. Skolinspektionen valde att dra in skolans tillstånd i slutet av 2019. Detta bland annat för att skolans tidigare rektor och ägare, Abdel Nasser El-Nadi, var en av de sex radikala islamister som greps av Säpo våren 2019 och sedan dömdes till utvisning i tre instanser. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har El-Nadi utgjort ”en magnet för extremister”.

En magnet för extremister

I juni 2019 avslöjade stiftelsen Doku att Safirskolan anställt minst fyra personer som återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till Daesh / Islamiska Staten i Syrien och Irak. Sådana personer ansågs alltså lämpliga att undervisa barn på skolan! Dessutom har ytterligare sju anställda kunnat knytas till den våldsbejakande jihadistiska miljön i Sverige. Skolan fick även vid flera tillfällen kritik av Skolinspektionen för religiöst präglad undervisning, med bön, andra religiösa inslag med koppling till islam. Samt utebliven sex- och samlevnadsundervisning.

Det är alltså denna friskola som Partiet Nyans tagit i försvar. Detta visar vilken minoritet av muslimer som partiet vänder sig till. Majoriteten av muslimerna i Sverige är demokratiskt sinnade och vill absolut inte se anhängare till Daesh / IS som lärare för sina barn.

Islamister strävar efter segregation

Skulle Partiet Nyans nå framgångar i valet kommer detta att stärka islamisternas ställning i Sverige. Dels på bekostnad av den majoritet av muslimer som stöder de svenska grundlagarna och strävar efter att vara en del av det svenska samhället, dels skulle detta undergräva arbetet för integration. Islamister, som Muslimska Brödraskapet och de wahhabitiska salafisterna, arbetar aktivt för att skapa muslimska parallellsamhällen och därmed försvåra för muslimer att bli en del av det svenska samhället. En del i denna strävan efter att segregera muslimer från andra består i att skapa egna friskolor. Vi har nämnt den numera nedlagda Safirskolan i Göteborg. Ett annat exempel är Bilaalförskolorna, som hade verksamhet i Umeå, Gävle och Söderhamn.

Partiet Nyans arbetar för en fortsatt och stärkt segregering. Arbetarpartiet vill involvera Sveriges muslimer i kampen för stärkt anställningstrygghet och mer resurser till sjukvård och äldreomsorg. Detta skulle överbrygga de klyftor som finns idag och mer än något annat bidra till en förbättrad integration i samhället.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.