Arraksrutor är ett enkelt och gott fikabröd som går jättebra att frysa in och plocka fram om någon kommer på besök.
Ingredienser
Kaksmet
120 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr
100 g smör
2 2/3 dl florsocker
4,5 msk kakao
2 msk kaffe
2 tsk arraksessens
Chokladströssel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en form som är 20x30cm och lägg i bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna lite.
3. Vispa ägg och socker pösigt, ca 5 min med elvisp.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver, sikta gärna och rör om.
5. Häll mjölblandningen, mjölken och smöret i äggsmeten. Vispa snabbt och försiktigt ihop till en smet.
6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 18 min. Låt sedan kakan svalna.
Dags att göra glasyren
7. Smält smöret i en kastrull.
8. Lägg i resten av ingredienserna, rör om tills glasyren är slät.
9. Häll glasyren över den avsvalnade kakan, strö över chokladströssel.
10. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den i rutor.