Internationellt

Trump ligger lågt – men hans ande vilar över det republikanska partiet

Sedan Biden svors in som president har Donald Trump legat lågt i Mar-A-Lago i Florida.
Erik Amnell
Publicerad i
#160
Lästid 4 min

Det har nu gått drygt tre månader sedan Joe Biden svors in som USA:s president efter Donald Trump. Under dessa tre månader har Trump mestadels legat lågt. Men Trumps ande – i form av hans 74 miljoner väljare – vilar fortfarande över det republikanska partiet. Detta skapar spänningar inom partiet samt oro för enskilda politiker som planerar sina egna kampanjer i lokalval, delstatsval och val till kongressen.

Exakt vad Donald Trump själv planerar är oklart. I en intervju med Sean Hannity på Fox News den 19 april hävdade Trump att han just nu funderar över om han skall återvänta till den politiska arenan igen. Men om, när eller hur Trump kommer att göra en comeback gav han själv inget svar på. Det finns dessutom en viktig faktor att ta hänsyn till i sammanhanget: Trump är just nu föremål för ett flertal brottsutredningar. Bland annat utreds hans finansiella förehavanden just nu av åklagare i delstaten New York, liksom hans försök att otillbörligt påverka valutgången i Georgia. Om han blir dömd för brott kan en sådan dom omintetgöra en potentiell politisk comeback.

Annars har ex-presidenten varit förvånansvärt tyst sedan han förlorade presidentvalet och har hållit en låg profil vid sin stora fastighet Mar-A-Lago i Palm Beach i Florida. Den 10 april höll han dock ett femtio minuter långt tal i fastigheten framför drygt hundra medlemmar i den republikanska nationella kommittén – och då kom den gamle Trump fram. I talet kallade han bland annat Mitch McConnell, republikanernas majoritetsledare i senaten åren 2015-2021, för en ”dumjävel”. Enligt Trump hade inte McConnell gjort tillräckligt för att försvara Trump under riksrätten i januari. Tidigare vicepresidenten Mike Pence fick sig också en känga för att han godkände resultatet i presidentvalet – som Trump fortfarande vidhåller är ett ”bedrägeri”.

Trump talade även om coronapandemin. Han hävdade bland annat att vaccinet mot Covid-19 bör kallas ”Trumpcin” för att hedra honom. Redan i mars månad 2021 hävdade Trump i ett pressmeddelande att om det inte vore för honom själv skulle befolkningen i USA få vänta med vaccinet i fem år och i värsta fall inte få något vaccin alls…

The Donald har dessutom nyligen lanserat hemsidan 45office.com som syftar till att hylla hans presidentskap. Enligt hemsidan skapade Trump ”den bästa ekonomin i landets historia”. Men detta är inte sant. Enligt ekonomer var förvisso USA:s ekonomi stark innan coronaviruset bröt ut – men det var inte den bästa ekonomiska situationen någonsin i USA.

Hemsidan hävdar också att Trump agerade ”tidigt och beslutsamt” för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Även detta är en sanning med modifikation. Faktum är att motsatsen ligger närmare sanningen. Redan 2018 upplöste Trumpadministrationen Vita Husets pandemiteam. Den 22 januari 2020 påstod Trump att läget var under kontroll och den 10 februari påstod Trump att viruset mirakulöst skulle försvinna i maj då det blev varmare utomhus. Samma månad hävdade Trump att det bör undersökas om desinfektionsmedel och solljus kan användas som behandling för covid-19, vilket gav upphov till att drygt hundra personer krävde läkarvård efter att de intagit rengöringsmedel. Trumps agerande var alltså både sent och obeslutsamt, för att inte tala om totalt oansvarigt (i frågan om desinfektionsmedel).

Kan Trump göra comeback?

Detta är frågan som oroar inom det republikanska partiet. Om Trump skulle undkomma lagens långa arm finns det inga lagliga hinder för honom att göra politisk comeback. Ett alternativ är att Trump skulle göra precis som inför valet 2016, och utropa sig till republikansk presidentkandidat. Ett annat alternativ är att Trump skapar ett nytt parti baserat på stödet från sina 74 miljoner väljare – det näst största väljarstöd som en amerikansk presidentkandidat någonsin fått.

Oavsett vilket alternativ han väljer kommer det att gå ut över det republikanska partiet. Det är därför Trumps ande fortfarande, drygt tre månader efter att Biden svurits in som president, vilar tungt över republikanerna. Men innan det blir tal om comeback måste Trump frikännas i rätten. Och det finns starka krafter som vill se Trump dömas – inte minst sedan han bidrog till att uppvigla stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.